Stráca vaša izbová rastlinka priveľa listov? Má ich škvrnité? Čo pomôže?

Ak váš interiér zdobia zelené rastlinky, zrejme sa o ne viete starať. Aj v takomto prípade vás však môžu prekvapiť škvrnité listy či ich výrazné opadávanie. Ako zmeniť starostlivosť?

11.03.2021 09:00
rastliny Foto:
Ako sa správne starať o izbové rastliny?
debata

Ak rastlina stráca veľa listov

Je celkom bežné, že rastliny sa zbavujú listov a nahrádzajú ich novými. Ak však zaregistrujete, že vaša rastlinka prichádza o veľké množstvo listov naraz, môže to byť spôsobené troma vecami – podmáčaním, nedostatkom svetla alebo suchom.

Čo pomôže?
Najskôr skontrolujte, či jej pôda nie je priveľmi vlhká alebo suchá. Ak vylúčite oba problémy, potom je pravdepodobné, že vaša rastlina nemá dostatok svetla a mali by ste ju premiestniť na svetlejšie miesto v byte.

Listy sú škvrnité alebo žlté

Rastlinku správne hnojíte, má dostatok vody a jej umiestnenie je ideálne? A hoci by sa jej malo dariť, jej listy majú škvrny či žltnú… Dôvod? Rastlinku mohli napadnúť škodcovia. Na listoch alebo pod nimi sa nenápadne usídlili vošky alebo iný hmyz. Rovnako ako listy skontrolujte korene, či v nich nie je hmyz. Aj lepkavé listy napovedajú, že rastlinka je napadnutá škodcami.

Čo pomôže?
Aby ste sa škodcov rýchlo zbavili, niekedy stačí izbovú rastlinu poriadne osprchovať vodou. Ak to nepomôže, môžete vyskúšať aj iné možnosti, napríklad žlté nálepky. Svojou farbou priťahujú škodlivý hmyz a ten sa prilepí, potom ho jednoducho odstránite.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #starostlivosť #kvety #rastliny

+ Využite možnosť ráno si zaplávať v bazéne, alebo sa len tak schladiť vodou.
Kreativita v riešení problémov...

+ Odreagujte sa pri dobrom filme a načerpáte dostatok síl na ďalší deň.
Nemusíte mať za každú cenu najdrahšie...