Upchali ste odtok v kuchyni? Tieto veci do umývadla nepatria

Opláchnete tanier či misku a zvyšky jedla sa stratia v umývadle. Jednoduché riešenie... ale len na prvý pohľad. Upchaté odtokové rúry nepotešia - tieto veci do odtoku nepatria!

15.02.2021 13:00
olej, múka, tanier, pečenie Foto:
Olej ani múka do odtoku nepatria.
debata

Zbytky jedla

Nielenže upchávajú potrubie, ale v najhoršom prípade priťahujú potkany a iné živočíchy.

Vaječné škrupiny

Hoci sa rozdrvené v odpade umývadla „stratia“, môžu sa časom hromadiť v potrubí a týmto spôsobom narobia problémy na miestach, kam sa už tak ľahko nedostanete.

Ryža a cestoviny

Keďže obsahujú škrob, vlhkosť spôsobuje ich „napučanie“. V odpade môžu šarapatiť tým, že zväčšia svoj objem a vytvorí sa z nich lepkavá hmota, ktorá zalepí aj odpadové rúry.

Olej

Zvyšky kuchynských olejov z domácnosti výrazne znečisťujú životné prostredie. Taktiež sa nimi zanáša kanalizačné potrubie v dome, s jeho odstránením z odpadových rúr v domácnosti je následne veľa starostí.

Múka

Ak dopečiete, čo spravíte so zvyškami múky? Ak taniere zašpinené od múky „šupnete“ do umývadla, robíte chybu. Zo zvyškov múky sa tiež stane v odpadových rúrach hustá lepkavá hmota, ktorá postupne potrubie upchá.

Lieky

Lieky síce potrubie zvyčajne neupchávajú, do odtoku ale rozhodne nepatria, ani v prípade, že sú tekuté. Hoci na prvý pohľad podľa vás vyzerá napríklad zvyšok detského sirupu proti kašľu „neškodne“ a tak fľaštičku vypláchnete pod vodou, rozpustné zložky sa môžu dostať do podzemných vôd. Preto treba zvyšky liekov odovzdať v lekárňach.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #odpad #kuchyňa #odtok

+ Stanovte si reálne ciele pre zdravie a športové úspechy.
Otvorenosť k novým nápadom posilní vašu pozíciu v...

+ Prechladli ste, nerobte paniku, nepotrvá to dlhšie ako dva dni a budete fit.
Nakúpte veľa zeleniny a...