Vedeli ste, že zvyšky vareného jedla do nádob na bioodpad nepatria?

Biologicky rozložiteľný odpad sa môže skladovať rôzne.

29.01.2021 09:00
jedlo, plytvanie, odpad, kôš, večera, tanier,... Foto:
Plytváte doma jedlom?
debata (1)

Do nádob na biologicky rozložiteľný odpad sa nemôže vhadzovať varené jedlo, nebezpečný odpad, textil, plastové a iné nádoby.

Bioodpad sa rozlišuje na zelený a kuchynský. Zelený odpad je záhradný ako napríklad tráva, lístie, polámané halúzky alebo kvety. Kuchynský odpad vzniká v kuchyni. Kompostovať sa môžu šupky z ovocia a zeleniny či škrupiny z vajíčok, servítky aj rolky z toaletného papiera, vysvetľuje Ivana Maleš z Inštitútu cirkulárnej ekonomiky.

Biologicky rozložiteľný odpad sa môže skladovať rôzne. „Niekomu stačí obyčajná plastová nádoba, lebo má doma záhradný kompostér a každý deň ho tam odnesie. Tak mu bioodpad nestojí dlho doma na linke,“ približuje Maleš. Dodáva, že ak samospráva zabezpečuje zber a bioodpad majú ľudia doma niekoľko dní, mali by ho skladovať vo vzdušnej, dierkovanej nádobe. Podľa Maleš sa zabezpečí vyparenie vody z bioodpadu a nebude tak kvasiť. „Tým pádom ani smrdieť,“ poznamenala Maleš. Konštatuje, že záhradný odpad by sa mal vynášať aspoň raz za dva týždne, kuchynský aspoň raz za týždeň.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #bioodpad #varené jedlo

+ Zamyslite sa nad momentálnou situáciou a správajte sa podľa nej.
Uzavretie významného obchodu zlepší vašu...

+ Pokúste sa začať jesť domáce jedlá, budete cítiť, že vám to prospieva.
Odvaha prijať riziko sa vyplatí, budete...