Na týchto miestach v domácnosti je plno nečistôt, ale pri upratovaní ich prehliadame

Snažíte sa, aby ste mali doma hygienické prostredie, ale niektoré miesta vaše oči často prehliadajú.

19.01.2021 09:00
žena, upratovanie, domácnosť, nečistoty Foto:
Niečo ste pri upratovaní prehliadli?
debata (1)

Diaľkové ovládače

Či už ide o televízny ovládač alebo ovládanie na otváranie garáže, zabúdame na ne. Pritom ich pravidelne používajú všetci členovia rodiny, takže sa na nich nachádza množstvo baktérií. Ďalšou ošemetnou vecou je, že baktérie a nečistoty sa môžu dostať do medzier tesnení, preto používajte len mierne vlhkú handričku.

Vypínače svetiel a kľučky dverí

Vypínače svetiel častokrát zapíname okamžite po vstupe po bytu, čo je celkom normálne. Ešte skôr, než si v kúpeľni umyjeme ruky, takže do bytu si prinesieme aj baktérie, ktoré sme priniesli napríklad z výťahu. Treba preto pravidelne použiť prípravok s dezinfekčným účinkom, ktorým je potrebné pretrieť nielen vypínače, ale aj kľučky – pri nich ide o ten istý princíp, ako pri vypínačoch – často sa ich dotýkame ešte skôr, než si umyjeme ruky mydlom v našej kúpeľni.

Čistiace potreby

Čistiace handričky, špongie a mop absorbujú všetky druhy nečistôt. Pretrieme nimi celý byt a následne zabúdame na dôležitú vec – adekvátne odstránenie nečistôt z čistiacich prostriedkov. Tkaniny je nutné pravidelne prať pri vyšších teplotách, hubky a špongie sú skutočnou živnou pôdou pre baktérie a preto ich treba pravidelne meniť. Čistiace potreby by sme mali pravidelne čistiť dezinfekčným prípravkom, až potom uložiť na obvyklé miesto.

Rohožka

Menej hygienické miesto, samozrejme okrem WC, si možno len ťažko predstaviť. Napriek tomu je rohožka pred dverami často pri upratovaní ignorovaná. Chyba! Väčšina nečistôt zvonku sa totiž dostane na podrážkach priamo z rohožky do bytu, často napríklad aj nebezpečné zvyšky výkalov zvierat.

Kozmetické prípravky

Tégliky s krémami či sérami máme zvyčajne poukladané v kúpeľni a používame ich dlhé týždne. Prach na nádobkách sa môže ľahko dostať dovnútra po otvorení produktu, odkiaľ je to „len skok“ na našu pokožku. To platí aj pre rôzne štetce či aplikátory, ktoré používame pri líčení – tie jemne namočte, použite mydlo a následne nechajte vyschnúť na čistom mieste.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #domácnosť #upratovanie #ovládač #rohožka

+ Odreagujte sa pri dobrom filme a načerpáte dostatok síl na ďalší deň.
Nemusíte mať za každú cenu najdrahšie...

+ Ak to situácia umožní vyhýbajte sa klimatizácii a silnému prievanu.
Deťom urobíte veľkú radosť ak im kúpite...