Najlepšie farby v interiéri? Do spálne ružovú, pri práci doma stimuluje fialová

O tom, že farby dokážu pôsobiť na našu myseľ, priniesť jej upokojenie, ale tiež podráždiť, sa hovorí už dlho.

18.01.2021 11:37
VS-zelena Foto:
Zelená farba je výnimočne vhodná pre ľudí, ktorí sa snažia o osobný rast.
debata

Nedávny prieskum skúmal, ako jednotlivé farby pôsobia na ľudskú náladu a tiež sa zameral na najpopulárnejšie odtiene v interiéri.

V prieskume, ktorý realizovala stránka MyJobQuote.co.uk so psychológom Lee Chambersom, sa vzorka opýtaných vyjadrovala na margo vybranej skupiny farieb, pričom mali zhodnotiť ich efekt na náladu a rozpoloženie. Respondenti mali na výber z osmičky farieb vybraných na základe popularity na Instagrame. A ako to dopadlo?

1. Zelená

Prvenstvo v rebríčku si uchmatol zelený odtieň, ktorý patrí medzi najpopulárnejšie a tiež sa ukázal, ako najpriaznivejší vo výsledkoch spomenutého prieskumu. Podľa odborníkov na farby dokáže zelená farba upokojiť a takpovediac vyčistiť myseľ od negatívnych myšlienok. Psychológ Chambers tiež upozornil, že zelená farba je výnimočne vhodná pre ľudí, ktorí sa snažia o osobný rast.

2. Šedá

Druhou najpopulárnejšou farbou v zozname je šedá, ktorá však môže mať viacero podôb. Je dobré kombinovať ju s nejakým jasnejším a výrazným odtieňom, aby priniesla osviežujúci efekt. Šedá farba podľa psychológov dokáže zvýšiť našu produktivitu. Odporúčanie sa však týka skôr svetlejších tónov šedej, príliš tmavá verzia môže zvýrazniť smútok alebo depresívne nálady.

3. Modrá

Upokojujúca a uisťujúca, prinášajúca pocit istoty – to dokáže modrá farba. Ako upozornil psychológ Chambers, takáto farba má však tiež svoje variácie a treba byť opatrní s ich voľbou. V pracovnom prostredí je vhodnejší svetlý odtieň.

V zozname sa následne umiestnili odtiene ružovej (farba nádeje, energie a motivácie), červená (vášeň a stimulácia), žltá (zlepšenie nálady a posilnenie predstavivosti), fialová (rovnováha a kreativita) a oranžová (energia a zvýraznenie osobnosti).

Psychológ Lee Chambers si myslí, že práve fialová farba, je vhodná na prácu na domu, keďže dokáže vyvolať pocit rovnováhy a priniesť aj spomenuté „nakopnutie“ kreativity. Do spálne by odporúčal odtiene ružovej, ktoré vraj pri zobudení urobia dobrú náladu a stimulujú nás k energickejšiemu štartu do dňa. Zaujímavé je odporúčanie súvisiace s červenou farbou. Tá je podľa psychológa vhodná napríklad na Zoom-cally, keďže stimuluje ľudí ku spájaniu sa a konverzácii.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #psychológ #vplyv #šteňa #farba

+ Deň stvorený na očistu vášho tela, zvýšte príjem tekutín a nejedzte.
Efektívne manažovanie času vám ušetrí stres...

+ Stanovte si reálne ciele pre zdravie a športové úspechy.
Otvorenosť k novým nápadom posilní vašu pozíciu v...