Niektorí nedajú na prírodný materiál, akým je drevo dopustiť, iní sa mu v kuchyni vyhýbajú, pretože ich čistenie môže byť problematické. Choroboplodných zárodkov a baktérií sa však dá hygienicky zbaviť aj pri drevených pomocníkoch do kuchyne.
Iste, v dreve sa tvoria malé puklinky, ktoré sú ideálnou živnou pôdou práve pre baktérie, mikróby a vírusy. Navyše, pri pravidelnom používaní v kuchyni strácajú drevené varešky či lyžice celkom prirodzene svoju farbu, mierne sa deformuje aj ich tvar.
Pravidlo, ktoré zrejme všetci poznajú – špeciálne neošetrené varešky a drevené predmety nepatria do umývačky riadu, v ktorej by sa vplyvom horúcej vody a následného rýchleho sušenia zdeformovali.
Ako ich teda čistiť? Na ich hygienické vyčistenie si pripravte horúcu vodu – pomocou vody a kefky na čistenie ich umyte hneď po použití. Následne ich ale poriadne utrite a nechajte voľne vysušiť v prirodzenom prostredí, späť do zásuvky, skrinky či na poličku ich vráťte až dokonale suché.
Drevené predmety sa často v kuchyni zafarbia, keď ich používame pri príprave jedla. Ako im prinavrátiť pôvodnú farbu? Počas noci ich ponorte do vody s octom, sódou bikarbónou či citrónovou šťavou. Ďalším tipom je vriaca voda so štipkou soli – drevené predmety v nej nechajte povariť asi 5 minút, následne ich poriadne vysušte. Aj jedlý rastlinný olej je dobrý pomocník, z času na čas ním pretrite drevené predmety v kuchyni – olej zabráni prenikaniu baktérií do dreva a predlžuje jeho životnosť.
Varešky či lyžice zvyknú časom stmavnúť – aj tu sa ponúka jeden tip. Skôr, než nimi zamiešate jedlo v hrnci, ich ponorte do studenej vody, následne sa do nich "nevpije“ toľko tuku z jedla a varešky nestmavnú.