Vytlačili ste z citróna šťavu a hneď ho hádžete do koša? Prečo? Nie je to odpad, dá sa využiť

Ak vám už v ruke zostane len vylisovaný citrón, ešte stále má svoje využitie - napríklad s ním môžete vyčistiť nepríjemný vodný kameň z umývadla. Ale to nie je všetko.

13.12.2020 13:00
citrón, kôra, odšťavovač Foto:
Čo s vyžmýkaným citrónom?
debata

Len čo z citróna vyžmýkate šťavu, hádžete ho do koša? To je škoda! To, čo z citróna zostane, môžete ešte využiť.

Citróny sa primárne používajú pri príprave nápojov či jedla. Či už v čaji, citrónovom koláči, rannom smoothie či len ako plátky vo vode. Citrusové ovocie však dokáže viac. Môže sa použiť pri starostlivosti o krásu a tiež ako domáci čistiaci prostriedok.

Ak vám už v ruke zostane len vylisovaný citrón, ešte stále má svoje využitie – napríklad s ním môžete vyčistiť nepríjemný vodný kameň z umývadla a z armatúry. Vďaka kyslosti sa usadeniny rozpúšťajú ľahšie a keď napríklad toaletu potriete citrónovou kôrou, bude nielen príjemne a sviežo voňať, ale kôra poskytuje aj istý antibakteriál­ny film.

Vyžmýkaný citrón môžete vložiť na noc do prázdnej umývačky riadu, vďaka čomu ju krásne prevonia. Ak sa citrón používa v domácnosti pri čistení pravidelne, je to lepšia a hlavne ekologickejšia možnosť ako množstvo chemikálií.

Šupkou z citróna môžete takisto pretrieť plastové nádoby, v ktorých je cítiť pach potravín, napríklad aj desiatové boxy školákov. Ak sa chcete zbaviť pachu cesnaku, ktorý ste krájali nožom, čepeľ pretrite takisto citrónovou kôrou.

Stránka merkur.de odporúča vyrobiť si vlastnú citrusovú vôňu do rozprašovača. Kôru z citrónov vložte do misky a zalejte 100 ml vodky. Nechajte 2 dni odstáť, potom prelejte cez sitko a nalejte do 500 ml fľaše s rozprašovačom, doplňte destilovanou vodou.

Citrónová kôra býva chemicky ošetrovaná, preto citrón pred použitím pri čomkoľvek vždy dôkladne umyte. Kôru z vytlačeného citróna môžete nakrájať a vysušiť na radiátore. Následne kôru rozmixujte (alebo pomeľte) na jemnejší prášok, pridajte olivový či kokosový olej, trstinový cukor a máte peeling napríklad na ošetrenie drsnej kože na chodidlách.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #domácnosť #čistenie #citrón

+ Zdravé stravovanie je tak dôležité ako pravidelný tréning.
Spríjemniť deň si môžete aj bez veľkého míňania...

+ Ak to situácia umožní vyhýbajte sa klimatizácii a silnému prievanu.
Deťom urobíte veľkú radosť ak im kúpite...