Plesne a choroboplodné zárodky v práčke? Znížte riziko ich vzniku, nie je to veda

Práčka sa vo väčšine domácností s deťmi používa neustále, takmer denno-denne.

08.12.2020 09:00
práčka - pranie - domáce práce - ako šetriť... Foto:
Ako sa starať o práčku?
debata

Je skvelým pomocníkom, ktorý si však zaslúži našu starostlivosť. Ako znížiť riziko vzniku plesní, choroboplodných zárodkov a nečistôt v práčke? Tu je zopár tipov, ktoré zvládnete.

Dvierka práčky a priehradku na prací prostriedok nechajte vždy pootvorené. Prečo? Umožníte zvyšnej vode, aby sa odparila. Naopak, ak sú dvierka práčky neustále zatvorené, vlhké prostredie je priam ideálnym miestom na množenie choroboplodných zárodkov.

Dávajte pozor na správne dávkovanie pracieho prostriedku a aviváže, zabránite tak ich usadzovaniu v práčke. Väčšinou používame pri praní viac prostriedku na pranie, ako je odporúčané – ak však pridáme viac prášku, neznamená to, že naša bielizeň bude čistejšia.

Väčšinou periete na 30-ke? Chyba! Perte pravidelne pri vysokých teplotách (minimálne 60 ° C). Uteráky, posteľná bielizeň a spodná bielizeň z bavlny sa dajú zvyčajne bezpečne vyprať pri vysokých teplotách, čo by ste aj mali robiť, aby ste zničili baktérie. Podobne je to aj pri handrách na upratovanie či kuchynských utierkach – pri teplote 30 stupňov Celzia baktérie v práčke nezlikvidujete. Práčka by mala absolvovať cyklus prania na 90-tich stupňoch minimálne raz mesačne.

Pravidelne do pracieho prostriedku pridávajte jedlú sódu. Sóda čistí bielizeň aj práčku a je neškodná pre životné prostredie. Kedykoľvek pridajte 1–2 polievkové lyžice jedlej sódy do pracieho prostriedku. Je dobré raz za mesiac navoliť na práčke 60°C až 90°C, nasypať približne 1/2 pohára jedlej sódy do priehradky na prací prášok a zapnúť zodpovedajúci program.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #domácnosť #práčka #baktérie #čistenie práčky

+ Flexibilita a prispôsobivosť vám otvoria nové cesty.
Momentálne nemíňajte peniaze na veci, ktoré nepotrebujete....

+ Zmena je život, avšak dávajte pozor, aby ste sa nezmenili k horšiemu.
Povedzte svoj názor a neprikláňajte sa k...