Čo robiť, aby obľúbená strieborná retiazka či prsteň opäť žiarili?

Milovaná strieborná retiazka, zdedené strieborné príbory alebo starožitný strieborný svietnik majú jedno spoločné: Postupom času nevyzerajú tak, ako kedysi.

15.10.2020 16:00
alobal, soľ, striebro, šperk, Foto:
Na čistenie strieborných šperkov použite alobal, horúcu vodu a soľ.
debata

Na ich vzhľade sa podpíše zub času, pokryje ich nežiaduci tmavý povlak. Je to spôsobené chemickou reakciou, pri ktorej striebro oxiduje. Ako obľúbené šperky či predmety opäť vyčistiť?

Aby sa lyžice, prstene alebo náramky opäť leskli, je vhodné na predmety naniesť tenkú vrstvu zubnej pasty. Po krátkej dobe pôsobenia zubnú pastu umyte vodou a predmety vyleštite bavlnenou handričkou. Funguje to aj so studeným popolom a vodou.

„Zašlé“ šperky je možné opäť vyleštiť zmesou soli a citrónovej šťavy. Ak soľ nahradíte sódou bikarbónou, zbavíte sa aj nepoddajných usadenín.

Prášok do pečiva je vhodný nielen na pečenie, ale je ideálnym prostriedkom na čistenie strieborných predmetov. Na starú zubnú kefku naneste prášok zriedený s trochou vody a takouto pripravenou pastou potom predmet jemne vydrhnite.

Do sklenenej misky nalejte asi šálku vriacej vody a rozmiešajte v nej lyžicu kuchynskej soli. Do pripraveného kúpeľa vložte alobal a na pár sekúnd ponorte aj strieborný šperk či predmet. Keď ho vyberiete, osušte ho handričkou. Alobal zostane čierny, ale strieborné šperky sa vyčistia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #čistenie #šperky #striebro

+ Odhaľte svoj skrytý talent v športe, ktorý ste ešte neskúsili.
Chýba vám sebavedomie, a to vám bráni robiť veci,...

+ Chráňte sami seba pred infekčným ochorením, buďte zodpovedný.
V oblasti financií sa vám začne dlhodobo dariť,...