Nechávate počas dňa zatiahnuté závesy na oknách? Prečo by ste to nemali robiť?

Najmä v lete, počas horúčav, s obľubou nechávame závesy na oknách zatiahnuté celý deň. Je to však chyba, vysvetlíme, prečo.

07.09.2020 09:00
závesy, zatemnenie, izba, domov, žena, záclony,... Foto:
Stále nechávate počas dňa zatiahnuté závesy?
debata (2)

Z práce sa tak vraciame do tmavého, ale neprehriateho bytu. Postupovať takto však nie je ten najlepší nápad. Prečo?

Určite pre každú z nás existuje veľa dôvodov, prečo nechať závesy počas dňa zatiahnuté. Od zvedavých pohľadov susedov z bytovky oproti až po už spomínané horúčavy. A možno iba potrebujete po prehýrenej noci pokoj a tmu na spánok a celodenný oddych. Všetky tieto dôvody sú oprávnené a z času na čas sa k nim môžeme uchýliť a závesy nechať zatiahnuté tak, aby do nášho bytu neprenikol jediný slnečný lúč. Ak sa však z tohto zvyku „zatemňovania“ bytu stane železné pravidlo, môže nastať problém, ako uvádzajú vedci z Oregonskej štátnej univerzity.

Vedci totiž dokázali, že svetlo inhibuje baktérie – konkrétne denné slnečné svetlo. Ako na to prišli? Vytvorili prostredie, ktoré malo vlastnosti typickej miestnosti – čo sa týka jasu, odrazu svetla a vlhkosti – následne testovali, ako dopad svetla ovplyvňuje rast baktérií. Vedci prišli na to, že v miestnosti vystavenej ultrafialovému žiareniu sa môže množiť iba 6,8 percenta baktérií, v zatemnenej izbe za tmy číslo stúplo na 12 percent, takže takmer na dvojnásobok.

To znamená že tí, ktorí dlhodobo do miestnosti nepúšťajú svetlo, vytvárajú baktériám dobré prostredie na množenie. Ak teda trávite doma veľa času, oplatí sa zabezpečiť si dobrú a zdravú mikroklímu. Samozrejme, odťahovanie závesov nie je jediným spôsobom, ako vylepšiť vzduch v domácnosti. Je tiež dôležité pravidelne vetrať miestnosti, upratovať a takisto môžete siahnuť po izbových rastlinách, ktoré zlepšujú celkovú klímu v miestnosti.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #baktérie #vetranie #závesy #miestnosť

+ Nebuďte negatívny, práve naopak, konečne máte dôvod na úsmev.
Úspech príde vtedy keď sa budete snažiť a...

+ Myslite hlavne na seba, doteraz ste mysleli na ostatných.
Pokiaľ niečo potrebujete, nečakáte na zľavy a...