Týchto 5 vecí do umývačky riadu nedávajte! Vysvetlíme, prečo

Síce je umývanie riadu v umývačke pohodlné, nie vždy však postupujeme správne. Čo do nej nepatrí?

26.08.2020 09:00
Umývačka riadu Foto:
Nie všetko môžete umyť v umývačke.
debata (5)

Výrobky z dreva

Výrobky z dreva v kuchyni používame pomerne často, miesto v umývačke však nemajú. Prečo? V dôsledku vysokých teplôt drevo postupom času mení svoju štruktúru. To môže spôsobiť znehodnotenie dreva aj tvorbu triesok.

Krištáľové sklo

Aj v tomto prípade zohrávajú hlavnú úlohu vysoké teploty vody. Okrem skutočnosti, že drahé krištáľové sklo sa môže ľahko rozbiť, keď sa v umývačke riadu posunie riad, sklo stráca v priebehu času svoj lesk. Najlepší spôsob, ako umyť krištáľové sklo: Naplňte veľkú nádobu teplou vodou a dvoma pohármi octu. Krištáľové misky nechajte v nádobe niekoľko minút a potom ich opláchnite čistou vodou. Osušte tkaninou z mikrovlákna, aby ste predišli vzniku škvŕn.

Saponát na umývanie riadu

Otáčanie umývacích trysiek v umývačke riadu napení saponát natoľko, že vytvorí obrovské množstvo peny, ktorá zo všetkých strán presakuje a urobí z vašej kuchyne bublinkový kúpeľ. Preto vždy používajte špeciálne tablety či prípravky určené do umývačky riadu.

Strúhadlo na syr

Keďže jeho čistenie je dosť náročné, strúhadlo na syr často dáme do umývačky riadu. Avšak syr v záhyboch strúhadla umývačka nedokáže dokonale vyčistiť a tak sa môže stať, že v ňom zvyšky syra zostanú, dokonca si ich nemusíme ani všimnúť. Na strúhadle sa potom množia baktérie a plesne. Preto je lepšie, ak strúhadlo umývame ručne. Pôjde to jednoduchšie, ak ho vopred namočíme do teplej vody.

Kvalitné nože

Pravidelné preplachovacie cykly rýchlo otupujú čepele nožov. Najmä pri keramických nožoch, ktorých ostrie by malo byť iba profesionálne brúsené, práve ručné umývanie predlžuje ich životnosť.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #nôž #umývačka riadu #saponát

+ Problémy, ktoré vás trápia ste si spôsobili sami svojou nezodpovednosťou.
Ošetrenie u zubára si bude...

+ Odreagujte sa pri dobrom filme a načerpáte dostatok síl na ďalší deň.
Nemusíte mať za každú cenu najdrahšie...