Tu sú rizikové miesta, na ktoré pri upratovaní bytu zabúdame najčastejšie

Ruku na srdce, ako často doma umývate vypínače či čistíte diaľkové ovládače?

03.08.2020 09:00
cistenie, upratovanie, zena Foto:
Kuchyňu upratujete dôkladne, ale kedy ste naposledy poriadne vyčistiti ovládač?
debata

Rohožka

Chodba je miesto, kde sa prezúvame a kam si prinášame nečistoty z vonkajšieho prostredia. A zatiaľ, čo chodbu zvyčajne povysávať a umyť prostriedkom na podlahy nezabudneme, o rohožke sa to povedať nedá. Pritom aj ju treba vysávať raz týždenne, raz mesačne by sme ju mali vydrhnúť prostriedkom určeným na podlahy. Samozrejme, starostlivosť o ňu treba prispôsobiť aj materiálu, z akého je vyrobená. Účinné sú pri rohožiach aj parné čističe.

Diaľkové ovládače

Zhromažďuje sa na nich veľké množstvo baktérií, ktoré môžu byť dokonca zdraviu škodlivé. Pri televízore totiž často jeme a tak si baktérie prenášame z ovládača priamo do úst. Obzvlášť dôležité je vyčistiť tlačidlá, pretože špina sa dostáva vďaka nim dostáva aj do vnútra ovládača.

Knihy

Kedy ste naposledy vypratali police s knihami a postarali sa o poriadok na tomto mieste? Aby ste sa z vašich kníh mohli tešiť čo najdlhšiu dobu, mali by ste police čistiť pravidelnejšie. Kvalita papiera sa totiž vplyvom nečistôt zhoršuje, ale knihy tiež priťahujú rôzny drobný hmyz, ktorý sa v nich môže rozmnožovať.

Kútik s pomôckami na upratovanie

Kde skladujete utierky na čistenie, špongie, kefky…? A kedy ste ich naposledy vymenili za nové? Všetky nečistoty sa zhromažďujú práve na tomto mieste. Viete, že špongie či utierky by ste mali umyť či ručne preprať v dezinfekčnom roztoku po každom upratovaní? Takisto si treba dať záležať na čistení miesta v byte, kde tieto pomôcky skladujete – je totiž ohromným zdrojom baktérií.

Vypínače

Ako často sa každý člen domácnosti denne dotkne vypínača? Dokonca bez toho, aby sme si po príchode z vonku najskôr umyli ruky – zapnúť svetlo na chodbe totiž urobíme ako prvé. Preto je nesmierne dôležité pravidelne umývať vypínače a použiť pri tom takisto prostriedok s dezinfekčným účinkom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #upratovanie #knihy #baktérie #ovládač

+ Flexibilita a prispôsobivosť vám otvoria nové cesty.
Momentálne nemíňajte peniaze na veci, ktoré nepotrebujete....

+ Hygiena je na prvom mieste, preto ju nezabúdajte dodržiavať.
Neznepríjemňujte prácu ľuďom okolo vás, lebo vy...