Chlieb v sáčku a paradajky v chladničke? Aj to sú dôvody, prečo zbytočne plytváme jedlom

Približne tretina potravín, vyrobených každoročne na celom svete pre ľudskú spotrebu, skončí v odpade alebo sa inak znehodnotí.

25.06.2020 13:00
paradajka, rajčina Foto:
Paradajky do chladničky nepatria.
debata (3)

Výraznou mierou k tomu prispievame aj my tým, že plytváme potravinami v našej domácnosti. „Plytvanie potravinami má negatívne dopady aj na životné prostredie – plytváme vodou, produkujeme oxid uhličitý, deforestujeme krajinu,“ hovorí Alexandra Kolarik z OZ Free Food a zároveň ponúka tipy, ako sa v domácnosti vyhnúť zbytočnému plytvaniu.

Nenakupujte, keď ste hladní
Všetci to poznáme – keď prídeme do obchodu a pociťujeme hlad, do košíka doslova hodíme všetko, čo sa nám dostane pod ruku. Domov prinesieme také množstvo potravín, ktoré nie sme v žiadnom prípade schopní spotrebovať.

Plánujte si nákupy
Majte prehľad o tom, čo máte v chladničke a v špajzke, pozrite si potraviny, kedy im končí záruka, aby ste nenakupovali potraviny, ktoré doma máte. Sledujte dátumy na potravinách – dátum najneskoršej spotreby označovaný ako „spotrebujte do“ určuje, do kedy je daná potravina vhodná na konzumáciu. Označujú sa ním čerstvé potraviny ako mäso a mäsové výrobky, syry, jogurty, čerstvé ryby, poprípade nátierky a šaláty. Po tomto dátume potraviny väčšinou nie sú vhodné na konzumáciu a môžu ohroziť naše zdravie. "Dátum minimálnej trvanlivosti“ označuje približný dátum, do ktorého si potravina uchováva svoju predpokladanú kvalitu. Označujú sa ním potraviny, ktoré vydržia dlhšie, teda múka, ryža, cestoviny, trvanlivé mlieko, konzervy. Na rozdiel od dátumu spotreby je konzumácia potravín aj týždne až mesiace po tomto dátume stále bezpečná.

Alexandra Kolarik z OZ Free Food. Foto: Ikea/ Peter Brichta
Alexandra Kolarik z OZ Free Food Alexandra Kolarik z OZ Free Food.

Dajte prednosť kvalite pred množstvom
Stratégiou by mali byť častejšie menšie nákupy, prispôsobovať ich tomu, čo plánujeme ten-ktorý deň doma variť.

Skladujte potraviny správne
Mnoho z nás dáva napríklad do chladničky potraviny, ktoré do nej nepatria. Paradajky, exotické ovocie a citrusy, zemiaky, cibuľa, cesnak či chlieb do chladničky rozhodne nepatria. Pri novom nákupe presuňte staršie potraviny dopredu chladničky a nové dozadu. Ak napríklad chlieb uskladníte do mikroténového sáčku, ten iba urýchli proces plesnivenia. Chlieb by ste mali skladovať zabalený v utierke a v chlebníku.

Zužitkujte čo najviac
Jedlo si môžete odložiť do dózy a zjesť v nasledujúci deň, pridať do ďalšieho jedla alebo zmraziť. Mäkké ovocie môže byť spotrebované do smoothies a zelenina do polievky. Zo zvyškov potravín, ktoré považujeme za odpad, sa dá ešte vyčarovať rôzne pochúťky. Napríklad, ak majú rožky už nejaký ten deň a nie sú úplne mäkké, môžete si ich dať zapiecť so zeleninou, syrom a vajíčkom, alebo využiť ako „cesto“ do obľúbenej žemľovky.

Vypýtajte si menšie porcie
Naše taniere, chladničky aj nákupné košíky za posledné desaťročie narástli asi o 30 percent. Preto, ak viete, že vo vašej obľúbenej reštaurácii podávajú porcie, ktoré nedokážete zjesť, vypýtajte si hneď pri objednávaní porciu menšiu.

Kompostujte
Nejakému odpadu sa predsa len nedá vyhnúť, bio odpad však môžete využiť vo svojej záhradke alebo ním pohnojiť izbové rastliny.

Až 94 % Slovákov si uvedomuje vplyv ľudských aktivít na zmeny klímy, pričom 35 % z nich vyvíja veľké úsilie na zlepšenie situácie, ako vyplýva z prieskumu, pod ktorý sa podpísala spoločnosť IKEA. Ako dostať pod kontrolu plytvanie potravinami? Pomôže aj aplikácia IKEA Better living, vďaka ktorej jej používateľ získa tipy na dosiahnutie udržateľnejšej domácnosti.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba

+ Správajte sa disciplinovane, pomôže vám v tom aj cvičenie.
Napravte svoje chyby z minulosti, nie je to hanba....

+ Nezabúdajte na preventívne prehliadky aj keď sa cítite dobre.
Staré dlhy sa vyriešia, cítite finančnú úľavu....