Červíky v čerešniach? Stačí tento jednoduchý trik a budú fuč... už len zahryznúť

Sezóna čerešní je už v plnom prúde. Aj vy občas s nadšením zahryznete do šťavnatej a sladkej bobule, predelíte ju zubami na polovicu a zrazu...

08.06.2020 11:00
čerešne, letné ovocie Foto:
debata (13)

…u mnohých z nás prichádza pocit znechutenia. V čerešniach sa totiž pomerne často objavujú aj drobné červíky. Dobrá správa znie, že pre človeka nie sú vôbec škodlivé a ak ich skonzumujete, nič sa vám nestane. Vlastne s trochou humoru môžeme poznamenať, že so sacharidmi prijmete aj dôležité proteíny! Ale vážnejšie…

Väčšina konzumentov čerešní nemá v obľube drobné červíky, ktoré sa živia sladkou dužinou. Aj preto sa často bránia tomuto chutnému ovociu, ktorého sezóna sa začína uprostred mája a pokračuje zhruba do konca júna (vzhľadom na jednotlivé druhy).

Pokiaľ pestujete čerešne vo vlastnej záhrade a chcete sa vyhnúť tomu, aby v sezóne plodov mali bobule červíky, odborníci radia postrek. To sa však nezlučuje s filozofiou bio spôsobov pestovania a ani my osobne neodporúčame zbytočne „zahlcovať“ vaše ovocie chemikáliami. Namiesto toho postačí celkom jednoduchý trik.

Ak si chcete pochutnať na čerešniach bez nepríjemného pocitu, či ste práve nezahryzli do červíka, vložte ich do misy s vodou. Vo vode ešte predtým rozmiešajte lyžicu octu, prípadne kyseliny citrónovej a čerešne nechajte vo vode zhruba štvrťhodinku. Kyslý roztok vyženie červíky z ovocia a vy ich následne môžete povyberať, prípadne vodu zliať. Ovocie následne ešte raz opláchnite v čistej vode.

Takto však zbavujte červíkov len také množstvo, ktoré plánujete okamžite skonzumovať, prípadne inak spotrebovať (podobný trik sa používa aj pred prípravou džemov či kompótov). Ak by ste vo vode premývali celý nazbieraný košík a následne polovicu chceli odložiť späť do špajze či chladničky, ovocie začne rýchlo hniť a stratí svoju pevnosť.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #konzumácia #ocot #červ #čerešňa

+ Choďte sa prejsť do prírody, vyčistíte myseľ a budete sa cítiť lepšie.
Peniaze nie sú všetko, uvedomte si, že...

+ Vitamíny doplníte liekmi, ktoré vám lekárnik poradí v lekárni.
Peniaze síce budete mať, ale šťastie vám to...