Bohužiaľ, majú aj jednu nevýhodu – rýchlo podliehajú skaze a tak je nutné ich čo najskôr spotrebovať. To môže byť problém, najmä, ak si ich nazbierate vo väčších množstvách napríklad počas samozberu a prinesiete domov. Tu je zopár trikov, vďaka ktorým vydržia o čosi dlhšie chutné a čerstvé.
V sitku do chladničky
Nazbierané jahody zostanú najdlhšie čerstvé, ak ich uložíte do chladničky do spodnej priehradky na zeleninu. Chlad, sucho a tma jahodám počas ich skladovania prospieva. Navyše, ak ich uložíte do chladničky v sitku, prenikne k nim chlad a vzduch zo všetkých strán – čo takisto predĺži ich životnosť.
Trik s octom
Ocot zabraňuje množeniu plesní a tým takisto predĺži životnosť jahôd. Ako na to? Jednoducho naplňte misku (veľkosť podľa množstva jahôd) tretinou octu a dvoma tretinami vody a potom do nej ponorte jahody. Nechajte pôsobiť niekoľko minút. Potom jahody vyberte, dobre opláchnite a osušte napríklad na papierovej či kuchynskej utierke. Ocot dokáže zlikvidovať niektoré spóry plesní a baktérií, ktoré spôsobujú rýchlejšie kazenie jahôd.
Trhajte ich so stonkami
Na to, aby vám jahody dlhšie vydržali, myslite už pri ich zbere. Vždy ich trhajte aj so zelenými stonkami, v opačnom prípade začnú vysychať, stratia vodu a začnú sa rýchlejšie scvrkávať. Pri ich následnom uskladnení už postupujte podľa predošlých trikov.