Vajcia v pečive predstavujú v podstate spojivo. Túto funkciu tradične plní sóda bikarbóna zmiešaná s octom – hodí sa do kyprejších koláčov. Jedno vajce nahradí jedna kávová lyžička sódy rozmiešaná v jednej lyžici octu. K netradičným náhradám patria napríklad ľanové semienka. Platí, že jedna lyžica mletých ľanových semienok zmiešaných s tromi lyžicami vody nahradí jedno vajce. Rovnako neortodoxnou náhradou je „sójový syr“ tofu, ktorý treba pred pridaním do múky najemno vymiešať. Aj tak je však dosť tuhý, preto sa skôr hodí do chrumkavého pečiva.
Ani riedke, ani husté
Pri pečení veľkonočného medového pečiva musí mať cesto akurátnu hustotu. Tá závisí od vlhkosti múky (napríklad čerstvá múka je vlhkejšia), ale aj od druhu použitého medu – svetlý med obsahuje viac vody ako tmavý. Ak je cesto riedke, pridáme trochu múky. Príliš husté cesto zriedime vlažnou vodou a jemným premiešaním.
Vykrajované cukrovinky
Výborným pečivom sú vykrajované cukrovinky so zázvorom a s pomarančovou kôrou. Tie sú krehké hneď po upečení, do jednotlivých tvarov (symbolu vajca) ich vykrojíme formičkami, urobíme kruhový otvor a spojíme zlatožltou zaváraninou.
Lyžicové váženie
Ak sa nám pokazila kuchynská váha alebo ju nemáme, jednou z možností je takzvané lyžicové meranie. Jedna rovná polievková lyžica predstavuje približne 10 g hladkej múky, 11 g hrubej múky, 10 g prášku do pečiva, 9 g kakaa, 12 g práškového cukru alebo 12 g krupicového cukru.