Tipy, triky, nápady: Jablčný ocot s prímesou kukurice

Jemný jablčný ocot si dokážeme vyrobiť aj po domácky. Do veľkého pohára vložíme šupky z jablka a posypeme ich cukrom.

29.04.2020 17:00
jablčný ocot Foto:
Jablčný ocot používame na dochucovanie zeleninových a ovocných šalátov.
debata

Prelejeme ich prevarenou vodou a pohár prekryjeme plátnom. Dáme na teplé a svetlé miesto, kde bude mať dobré podmienky na kvasenie. Po čase sa prestanú tvoriť bublinky a šupky klesnú ku dnu. Vtedy ocot cez plátno zlejeme, opäť prekryjeme a necháme nejaký čas stáť. Na povrchu sa utvorí biela „škrupina“, ktorú opatrne odstránime. Čistý ocot zlejeme do fliaš, zazátkujeme a uložíme na tmavom a chladnom mieste. Používame ho buď ako liek, alebo na dochucovanie zeleninových a ovocných šalátov. Skvelý je jablkovo-kukuričný ocot. Kukuričný klas uvaríme a rozdelíme na zrniečka. Tie nasypeme do fľaše a zalejeme pollitrom jablčného octu. Pevne uzavrieme a uložíme najmenej na mesiac do chladu. Ocot získa nezameniteľnú a­rómu.

Chrumkavé jemné placky

Aby boli zemiakové placky krásne chrumkavé, môžeme do cesta okrem cesnaku a majoránu primiešať aj vaničku netučného tvarohu. Ten zjemní chuť cesta, čo dosiahneme napríklad aj tým, že polovicu zemiakov nahradíme nastrúhanou mladou cuketou.

Chuť starého chleba

Klasika: Starý chlieb môžeme zužitkovať na hrianky. Tie však pri smažení nasiaknu príliš veľa tuku. Pomôžeme si tak, že chlieb postriekame troškou vlažnej vody, bude krehký a nenasiakne toľko oleja. Potom ho stačí už len potrieť topeným syrom či paštétou a máme chutnú večeru.

Liek na vlhké zemiaky

Keď uvarené zemiaky ihneď nepodávame, stane sa, že sa v hrnci zaparia a sú veľmi vlhké. Zabránime tomu tak, že hneď po tom, čo zlejeme vodu, vložíme medzi hrniec a pokrievku papierovú kuchynskú utierku. Tá pohltí paru a zemiaky zostanú suché.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chlieb #zemiaky #kukurica #jablčný ocot #placky #hrianky

+ Pravidelný tréning zlepší nielen vašu kondíciu.
Nevzdávajte sa pred koncom, inak si vašu smotanu zlizne niekto...

+ Doma môžete cvičiť tiež, otázkou je len či naozaj chcete.
Finančná nezávislosť je bližšie, ako si myslíte....