Tipy, triky, nápady: Kroky k dokonalým koláčikom

Existuje veľa dobrých i menej dobrých rád na pečenie dokonalých mafinov. Tu je niekoľko z nich.

25.04.2020 08:00
maliny, mafiny Foto:
Na koláčiky s ovocím je vhodná teflónová forma vymastená maslom a vysypaná hrubou múkou.
debata

Mriežku na pečenie treba umiestniť doprostred rúry. Ak pečieme v samotných košíčkoch či samostatných formičkách, treba ich rozložiť na plech a na ňom i piecť. Klasické aj moderné formičky treba vymastiť tukom, aj keby výrobca tvrdil, že to nie je potrebné, alebo vyložiť papierovými košíčkami. Formičky či košíčky plníme cestom do troch štvrtín. Pozor na správnu teplotu – maslo po rozpustení treba nechať vychladnúť, vajcia zasa majú mať izbovú teplotu. Po vybratí z rúry treba nechať koláčiky 15 minút chladnúť na mriežke. Ak sme ich piekli vo forme, na posledných 5 minút ich treba vybrať. Mafiny je ideálne jesť hneď, maximálne deň – dva po upečení. Alebo ich treba zamraziť.

Zaobchádzanie s cestom

Mafiny nie sú z treného cesta, cesto na mafiny preto nešľaháme, nechceme doň dostať vzduch. Potrebujeme len dôkladne premiešať ingrediencie, najprv suché prísady, potom premiešame tekuté prísady a až nakoniec obe zmesi zmiešame dokopy.

Z každého rožka špajze

Dajú sa upiecť aj koláčiky v štýle „čo dom mal“ – do každej formičky vložíme podľa ľubovôle, čo nájdeme v špajze či chladničke. Malé paradajky, údeninu, brokolicu, zelený hrášok, karfiol, syr alebo mix všetkého možného zalejeme rozhabarkovaným vajíčkom a dáme na 10 minút do rozohriatej rúry.

Košíčkové problémy

Dosť často sa pritrafí, že mafiny z košíčkov nejdú odlúpnuť alebo sa už cesto priveľmi lepí na košíčky – oplatí sa kúpiť kvalitnejšie papierové alebo silikónové košíčky. Problémové však môžu byť aj koláčiky s ovocím, na ktoré je vhodná teflónová forma vymastená maslom a vysypaná hrubou múkou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #príprava #pečenie #cesto #koláč #mafin #košíčky

+ Choďte sa prejsť na chvíľu do prírody, čerstvý vzduch vám urobí dobre.
Môžete mať svoj názor, len ho musíte...

+ Vysušené a popraskané ruky riešte s dermatológom, pomôže vám.
V tíme dokážete viac ako sami, porozmýšľajte nad...