Seriály, knihy či filmy: Toto sú tipy redaktorov Pravdy do vašej izolácie!

Aj vám možno už dochádza inšpirácia, ako tráviť voľné chvíle v izolácii či dobrovoľnej karanténe? Na výber je však toho stále nesmierne veľa! Seriály či filmy na bežne dostupných televíznych kanáloch ale aj streamovacích platformách, knižné tituly, ktoré si pokojne môžete objednať online či stiahnuť na čítačku. Hudba, ale aj cvičenie, aktivity pre deti. Skúste sa inšpirovať tipmi priamo od nás. Redakcia Pravdy odporúča do čias karantény napríklad aj nasledovné...

02.04.2020 01:00
debata (1)
Kniha Pandémia od Robina Cooka.

Bianka Stuppacherová, redaktorka mesačníka Dobré zdravie a online relácie pre TV PRAVDA „Ide o zdravie“:

Ja sa nezapriem a aj v „koronačasoch“ čítam knihy s medicínskou tématikou a pozerám filmy tohto typu. Odvážne som sa pustila do „cookovky“ s príznačným názvom Pandémia. Priaznivci Robina Cooka asi vedia, že ide o autora medicínskych bestsellerov, ktorý sám je lekárom a vydavateľstvo Ikar priam prorocky vydalo túto knihu v roku 2019. V newyorskom metre náhle odpadne zdanlivo zdravá mladá žena a krátko po prevoze do nemocnice zomrie. Ostrieľanému súdnemu lekárovi Jackovi Stapletonovi jej prípad pripomenie pandémiu chrípky z roku 1918. Obáva sa, že desivá nákaza sa na svoje sté výročie zopakuje. Viac neprezradím, lebo som v prvej tretine. Ale pevne verím, že sa to skončí dobre, tak ako Smrtiaca epidémia s Dustinom Hoffmannom v hlavnej úlohe z roku 1995 a Nákaza s Mattom Damonom a Kate Winsletovou z roku 2011. Filmové snímky, ktoré som si pozrela v uplynulých dňoch a musela som s hrôzou pripustiť, že podobný film momentálne žijeme aj my.

Chvalabohu, zatiaľ stále bez paniky, násilia a rabovania. Z kníh ešte v tomto období dávam do pozornosti nenápadnú publikáciu od Slovartu Na počiatku bola bunka. Nejde o príručku pre budúcich rodičov, ale o fascinujúce čítanie pre milovníkov literatúry faktu, ktorí sa zaujímajú o ľudské telo. Knižný debut Kathariny Vestre preložili už do 22 jazykov. Vedeli ste, že telo správne vytvorí obličky až na tretí raz? Že žliabok na hornej pere je šev, ktorým zrástli časti kože tvoriace tvár? Mimochodom, keď to spomínam, v televízii Markíza tento víkend vysielali film Obyčajná tvár o 10-ročnom chlapcovi, ktorý sa pre genetickú poruchu narodil so znetvorenou tvárou. V rámci prevencie šikanovania by ho mali povinne vidieť všetci školáci. Pozrite si ho s nimi aspoň zo záznamu.

Nina Bacharová, redaktorka Pravda.sk, rubrík Žena a Koktail

Homeoffice je pre mňa celkom náročný a tak sa každý deň snažím odreagovať cvičením. Ak je pekné počasie, zájdem si do prírody, kde si na pokojnom a osamelom mieste zacvičím. V batohu si vždy nosím pomôčky ako TRX, dve malé činky, theraband a karimatku. TRX sa dá jednoducho prehodiť cez konár stromu a máte tak svoju mini posilňovňu. Inšpiráciou mi je tréningový program SuperBody – jednotlivé tréningy trvajú 30 minút a sú určené aj na domáce cvičenie – takže nepotrebujete veľa priestoru. Takisto mi vyhovujú cviky, ktoré nájdete na Instagrame Ivany Gáboríkovej – tie sa dajú cvičiť aj v prírode, s použitím spomenutých pomôcok.

V rámci tipov na voľný čas je dobré aj... Foto: Nina Bacharová, Pravda, IKAR
V rámci tipov na voľný čas je dobré aj cvičenie. S TRX, therabandom či karimatkou. V rámci tipov na voľný čas je dobré aj cvičenie. S TRX, therabandom či karimatkou.

Ako mama 7-ročného prváčika musím vytvárať program aj jemu. Tu je tip, ktorý je zábavný aj kreatívny. Vyberte rozprávku, ktorá nie je notoricky známa. Prečítajte dieťaťu iba polovicu. Potom mu navrhnite, nech záver rozprávky nakreslí podľa svojej fantázie, obrázok nech opíše. Následne dočítajte záver rozprávky z knihy a porovnajte. Ktorá je lepšia?.

Katarína Sedláková, Pravda magazín

V televízii ma momentálne zaujalo niekoľko talianskych vecí – druhá séria úžasného seriálu Geniálna priateľka podľa neapolskej ságy Eleny Ferrante, Sorrentinov Nový pápež a na Jednotke taliansky seriál Sestry. Kým ja sa kochám úchvatným mestom Matera v provincii Basilicata, kde sa Sestry odohrávajú a s napätím sledujem detektívnu zápletku, manželovi sa dej zdá príliš rozvláčny.

Kniha od spisovateľa Mariusza Szczygiela Není. Foto: archív
Kniha od spisovateľa Mariusza Szczygiela Není. Kniha od spisovateľa Mariusza Szczygiela Není.

Preto taliansku produkciu doma striedame s nemeckým seriálom Babylon, na ktorý sa pre zmenu treba poriadne sústrediť. A vlastne sme začali sledovať ešte jednu taliansku sériu na HBO – volá sa Nula nula nula, vznikla podľa predlohy Roberta Saviana (preslávil sa knihou Gomorra) a má odhaľovať temné zákutia svetového obchodu s kokaínom – od jeho výroby až po dodanie na miesta konečnej spotreby. Zatiaľ sme videli len jeden diel, no tvorcovia sľubujú, že sa dostanú do džungle aj do mrakodrapov, od Mexika po Paríž, cez rovníkovú Afriku až po Kalábriu…

Pokiaľ ide o knižky, s radosťou si opäť čítam nové vydanie Malého princa, ktorého vydal Slovart v novom preklade Igora Navrátila a toho zasa striedam s pozoruhodnou novinkou poľského novinára a spisovateľa Mariuzsa Szczygiela. Volá sa Není a človek sa z nej veľa zaujímavého dozvie – o osude českej poetky Violy Fischerovej aj o poľských dvojičkách, spisovateľských sestrách Ludke a Zofii Woznických. Hoci kniha je o ľuďoch, ktorí už medzi nami nie sú, je v nej aj veľa humoru.

Napríklad v kapitole o autorovom otcovi Jerzym Szczygielovi som sa musela nahlas smiať, keď Mariusz popisoval, ako ho vybral na vytúžený balet do pražského Národného divadla. Bola to (na Szcygielovcov až príliš) moderná izraelská produkcia, takže otec odchádzal z predstavenia zmasakrovaný. Po predstavení žene aj synovi slávnostne sľúbil, že odteraz bude dobrým človekom. Vraj sa po smrti nechce dostať do pekla. Lebo peklo, to bolo to predstavenie. Aj keď trvalo len hodinu, a nie večnosť. Občas je Szczygielov humor trpký – napríklad keď v kapitole Vojak píše, ako na fronte neustále zvonia mobily. „Napríklad volá moja manželka. Práve to do nás šili a ona hľadala vidličky na syr. Čo? Kde sú vidličky na syr? Nemôžem hovoriť, strieľajú po nás.“ Manželka si totiž zatiaľ doma s kamarátkou robila fondue a nemohla syrové vidličky nájsť. Keď sa ľudia vojakovej manželky na besede pýtali, či tie vidličky nakoniec našla, povedala – áno, v zásuvke. A najlepšie odhalenie nakoniec – celkom mimochodom som v zozname literatúry našla aj Donnu Tartt a jej dielo Szczygiel – čiže Stehlík. Konečne viem, čo to ľubozvučné poľské meno autora znamená!

Radovan Vávra – redaktor rubriky O seriáloch

Súčasná situácia určite nedáva dôvod na čierne myšlienky! Dostali sme šancu dobehnúť zameškané vo všetkých aspektoch života. Na rozptýlenie mysle sú najoverenejším receptom seriály. Bez mučenia sa priznám, mám ich rozpozeraných asi 30 a ďalšie čoskoro pribudnú, iné sa zase skončia. Dajú sa rozdeliť do viacerých kategórií. Na pobavenie sú najlepšie humorné stálice, pri ktorých naozaj vypnete a najmä nikdy neomrzia – Teória veľkého tresku, Priatelia, Ženy z rodu Gilmorovcov (Gilmore Girls).

Spevák The Weeknd nedávno vydal nový album... Foto: Xo/Republic Records
Spevák The Weeknd nedávno vydal nový album After Hours. Spevák The Weeknd nedávno vydal nový album After Hours.

Potom sú tu aktuálnejšie hity, ktoré jednoducho musíte vidieť. Ak vyskúšate, neoľutujete – Sex Education (Sexuálna výchova), You (Ty), Lost in Space (Stratení vo vesmíre), Chilling Adventures of Sabrina (Sabrinine desivé dobrodružstvá), The Crown (Koruna), 13 Reasons Why (13 dôvodov prečo), Succession (Boj o moc), Prodigal Son (Márnotratný syn), The Morning Show (Ranná šou), The Resident (Doktori), The Good Doctor (Dobrý doktor), This is Us (Toto sme my), Star Trek: Picard. Potom sú tu minisérie, pre tých, ktorí neholdujú dlhým formátom. Povinnou jazdou sú dve série Big Little Lies (Veľké malé klamstvá), Černobyľ alebo aktuálna novinka Little Fires Everywhere.

Vďaka streamovacím službám, ktoré sú dostupné aj u nás, sa vytvoril nekonečný priestor na hľadanie si svojho obľúbeného seriálu bez ohľadu na žánrovú príslušnosť. Určite stojí za pozornosť aj aktuálne vysielaná tretia séria Westworldu, sci-fi dráma prešla výraznými kreatívnymi zmenami a dej je jednoducho super! Občas zabúdam aj dýchať. V polovici apríla sa po roku vráti top kriminálka Killing Eve (Na muške) so Sandrou Oh a Jodie Comer. To musíte vidieť!

Po niekoľkých mesiacoch som sa dostal k prečítaniu knihy Nevyhorení, ktorú má na svedomí Lucia Okša a Zuzana Matuščáková. Táto kniha nemohla prísť v ideálnejšom čase do môjho života a doslova ma obarila. O to viac, že hovorí príbehy 21 úspešných ľudí, ktorí si prešli syndrómom vyhorenia. Ich silné osobné, priam intímne výpovede z ich najhlbšieho vnútra otvoria oči každému, razom súčasné izolované časy pôsobia priam banálne. Hudobne „fičím“ počas ostatných dní na novom albume od The Weeknda. Jeho novinka After Hours je síce čistý pop, ale neuveriteľne počúvateľný, rytmický. Skvele sa pri ňom píšu články pre vás, našich čitateľov! Držme si palce, všetko zvládneme!

Marian Niton, editor

Od prečítania knihy Arthura Haileyho Liek, ktorá vyšla už v roku 1984, som si zamiloval knihy, filmy aj seriály z lekárskeho prostredia. Hoci mám v ordinácii vždy vyšší tlak ako keď si ho meriam doma sám, biele plášte ma na obrazovke fasinujú. A tak aj v repríze, hoci som ho už videl, sledujem vydarený seriál Sestričky.

Doktor Shaun Murphy, ktorého skvele stvárnil... Foto: ABC
the good doctor, dobrý doktor, freddie highmore, Doktor Shaun Murphy, ktorého skvele stvárnil Freddie Highmore

Najlepší lekársky seriál, aký som kedy videl, je však pre mňa Dobrý doktor. Scenáristi už z hlavných postáv „vyrobili“ všelijakých čudákov (že, doktor House), ale autistu sme tu ešte myslím nemali. Stanica AXN práve skončila s druhou sériou, televízia Doma s ňou finišuje tento týždeň.

Doktor Shaun Murphy, ktorého skvele stvárnil Freddie Highmore (poznáte ho minimálne z filmu Charlie a továreň na čokoládu) je ťažký prípad. Autista, ktorý často nezvláda bežné životné situácie. Má však otvorenú myseľ a netradičné riešenia aj pre tie najťažšie prípady. S pacientami ani s kolegami sa „nebabre“, chýba mu takt pri konverzácii, a tak s nevinnou tvárou často vyslovuje kruté pravdy. Napriek tomu, že ho na chirurgii zamestnali len vďaka „pomoci“ šéfa kliniky, práve jeho originálne návrhy zachránili veľa životov. Seriál je dramatický, ale nesmierne ľudský a dojímavý. Až k slzám.

Je zvláštnou náhodou, že práve uprostred druhej série, ktorú slovensko-česky vysielacie stanice prinášajú práve v týchto dňoch, rieši doktor Murphy a jeho kolegovia vírusovú nákazu. Priviezli ju, samozrejme, cestujúci vracajúci sa z Ázie. Na dve epizódy museli jedno oddelenie kliniky uzavrieť do karantény. Môžem asi prezradiť, že neprežili všetci. Ale hoci je to iba seriál, kde sa patrí, aby sa to skončilo dobre, môže to povzbudiť aj nás.

Zostaňte doma, pozerajte dobrý seriál, držte palce našim dobrým doktorom a – zvládneme to.

Zdeno Gáfrik, redaktor Pravda.sk, rubrík Žena a Koktail

Som veľký seriálový fanúšik a keďže momentálne sa takmer každý večer končí pri televízii, niet lepšieho času na dobrý seriál. Skutočne veľkým a príjemným prekvapením bol pre mňa Outsider na obrazovkách HBO, ktorý vznikol podľa mysteriózneho Stephena Kinga. Kým k televíznym projektom, ktoré v uplynulých rokoch vznikali podľa jeho kníh, som si musel cestu hľadať a kráčal po nej s výhradami (Castle Rock) alebo ju vôbec nenašiel (Pod kupolou), v prípade Outsidera sme doma na gauči často ani nedýchali! Dej je napínavý, zlo má síce nadprirodzenú podobu, kriminálna zápletka sa veľmi rýchlo začne uberať nečakaným smerom s príchuťou nadprirodzena. No celá premisa pôsobí veľmi uveriteľne, stačí prijať pravidlá hry a už sa veziete. Nehovoriac o skvelých výkonoch herečky Cynhie Erivo či Bena Mendelsohna.

Záber z nemeckého seriálu Babylon Berlín. Foto: HBO
Záber zo seriálu Babylon Berlín. Záber z nemeckého seriálu Babylon Berlín.

Absolútne ma dostal aj seriál Babylon Berlín, fascinujúca historicko-akčno-psychologická freska z medzivojnových rokov v metropole Nemecka, ktorá vznikla podľa knižnej predlohy Volkera Kutschera. Mimochodom, čítal som aj jeden z príbehov jeho šesťdielnej ságy, knihu Tichý zabijak, a tiež môžem len odporučiť. Podobne ako nahrávku soundtracku, na ktorom dominuje „apokalyptická pieseň“ Zu Asche, zu staub od speváčky a herečky Severije a zoskupenia Moka Efti Orchestra. Akurát momentálne s nedočkavosťou čakám, kedy sa na predplatenej streamovacej službe objaví aj tretia séria Babylonu. Do môjho knižného výberu sa v týchto týždňoch dostala Donna Tarrt a jej Stehlík – kniha, ktorú odkladám už niekoľko rokov a tiež veľmi zaujímavá kniha Velvet Rage od amerického psychológa Alana Downsa. Finišujem s talianskou prózou Tá, čo sa vracia od Donatelly de Pietrantonio. K nim som pridal českú autorku Alenu Mornštajnovú, keďže jej dielo Hana bolo pre mňa veľkým zážitkom. Uvidíme, ako obstojí s titulom Tiché roky. A aby to nebolo celé iba navážno! Album Future Nostalgia od Dua Lipy je u mňa teraz úplný hudobný „number one“. Parádne sa pri ňom cvičí aj doma v obývačke, aj zatancovať si môžete. A na chvíľu zabudnete na ten pocit neistoty, koľko ešte nám toto celé karanténovanie potrvá.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #film #Televízia #izolácia #tipy #koronavírus #karanténa

+ Zdieľanie času s blízkymi posilní vaše šťastie a pohodu.
Dôkladný výskum pred investíciou sa vyplatí...

+ Nájdenie radosti v malých veciach vám prinesie veľké šťastie.
Rozpočtová disciplína teraz položí základy budúcej...