Tipy, triky, nápady: Obyčajne neobyčajné šupky

Považujete šupky z cibule za odpad? Vyhodiť ich je najjednoduchšie, ale je to chyba. Pozrite sa, aké využitie môžu mať.

24.03.2020 17:00
cibuľa - červená cibuľa Foto:
Cibuľové šupky majú všestranné využitie.
debata

Klasika: varenie polievky. Keď varíte polievku, pridajte do nej niekoľko šupiek z klasickej žltej cibule. Počas varenia pustí trochu farby, čo polievke výrazne prospeje – výzoru i chuti. Domácnosť: hnojenie rastlín. Načo kupovať drahé a nebezpečné chemické hnojivá, keď stačia šupky z cibule? Pripravte z nich silný odvar, ktorý preceďte, nechajte vychladnúť a pridávajte do klasickej zálievky. Zdravie: podpora svalov. Máte často svalové kŕče? Eliminovať ich môže pomôcť práve šupka z cibule. Stačí jej kúsok pridávať do čaju. V ňom ju nechajte zhruba 10 minút vylúhovať. Potom vyberte a čaj vypite.

Cibuľa v pančuche

Ak chcete, aby vám cibuľa vydržala čo najdlhšie, vezmite staré silonky, vložte do nich hlavičku cibule a každú jednu silonkou zaviažte tak, aby sa vzájomne nedotýkali. Neskôr tieto cibuľové zväzky zaveste na tmavé miesto – takto uskladnená zelenina vydrží aj niekoľko mesiacov.

Tenučké ostré kolieska

Ak potrebujete cibuľu nakrájať na veľmi tenké kolieska, použite strúhadlo na uhorky. A ak ju rozdelíte na polovicu, vydrží cibuľa dlho čerstvá vtedy, keď reznú plochu potriete troškou masla. A slzenia očí sa pri krájaní zbavíte, ak uložíte cibuľu pred krájaním do chladničky.

Sirup na dýchacie cesty

Na nádchu, kašeľ, chrípku, angínu či bolesť hrdla treba cibuľu nakrájanú na jemné kocky posypať cukrom a nechať odležať v ľubovoľnej nádobe. Po zhruba 2 hodinách polievkovou lyžicou užívať extrahovanú šťavu 3-krát denne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cibuľa #polievka #skladovanie potravín #sirup #cibuľové šupky

+ Vitamíny doplníte liekmi, ktoré vám lekárnik poradí v lekárni.
Peniaze síce budete mať, ale šťastie vám to...

+ Chráňte sami seba pred infekčným ochorením, buďte zodpovedný.
V oblasti financií sa vám začne dlhodobo dariť,...