Vyrobiť si dezinfekciu na ruky po domácky? Chemička radí, čo funguje

Dezinfekcia na ruky po domácky? Ak sa dostanete k potrebným surovinám, môžete si ju vyrobiť aj sami.

21.03.2020 08:00
hygiena - čistota - umývanie rúk - mydlo Foto:
Stále platí, že umývanie rúk mydlom je tá najefektívnejšia ochrana.
debata (13)

Podľa chemičky, ktorú cituje britský Daily Mail, by mala fungovať podobné ako prípravky z predajní, ktorých je stále väčší nedostatok.

Hoci vo Veľkej Británii sa zatiaľ s hrozbou koronavírusu pasujú po svojom, ani tam nespochybňujú nutnosť hygieny a dezinfekcie. Chemička Michelle Wong ponúkla portálu svoj recept na výrobu vlastnej dezinfekcie, ktorá by účinne mala zlikvidovať vírusy na koži.

Podľa nej potrebujete 96-percentný etanol (1/3 šálky), trojpercentný peroxid vodíka (1 polievková lyžica), destilovanú vodu (pol polievkovej lyžice) a vysoko koncentrovaný glycerín (štvrť polievkovej lyžice). Dané pomery sú prispôsobené výrobe menšieho množstva, dôležité podľa Wongovej je, aby obsah alkoholu v tomto prípade prekračoval hranicu 60 percent, nižšia totiť nedokáže zlikvidovať všetky vírusy.

Jednotlivé ingrediencie zmiešate spolu a vytvorí sa emulzia, ktorá by mala dokázať dezinfikovať ruky od prítomnosti vírusu. Prítomnosť glycerínu je v tomto prípade nutná kvôli podráždeniu z alkoholu.

Nebudeme vám odporúčať, aby ste verili len domácim receptom. Wong sa však podelila o svoje skúsenosti priamo na YouTube kanáli, kde okrem iného ukazuje aj na rozdiely medzi dobrými a efektívnymi a neefektívnymi domácimi dezinfekciami s patričnými pomermi. Video si môžete (v angličtine a s anglickými objemovými jednotkami) pozrieť tu.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #hygiena #výroba #dezinfekcia

+ Pomáhajte s triedením odpadu, deti uvidia ako vám na tom záleží.
Zopár vecí sa pokazilo, avšak to nemusí byť len...

+ Choďte sa prejsť do prírody, vyčistíte myseľ a budete sa cítiť lepšie.
Peniaze nie sú všetko, uvedomte si, že...