Tipy, triky, nápady: Mäso pripravené pomaly

Moderná doba priniesla moderné spôsoby. Jedným z nich je pomalá príprava nízkoteplotným varením dlhšiu dobu.

14.03.2020 16:00
bravčové pečené mäso Foto:
Pomaly mäso zostáva šťavnaté aj po naporciovaní.
debata

A najmä pri bravčovom mäse možno takto dosiahnuť výborné vlastnosti konečného produktu. Pri teplote 120 °C sa najskôr zatiahnu na mäse póry a potom sa pri nízkej teplote spracováva niekoľko hodín. Výhody: Metódu možno použiť pri varení v noci bez nutného dohľadu, lepší výnos z použitej suroviny, úspora energie využitím výhodných nočných taríf, mäso možno ľahko udržiavať teplé, nedochádza k stratám a zničeniu suroviny, mäso zostáva šťavnaté aj po naporciovaní a po rozkrojení je rovnomerne zafarbené až po vonkajší okraj.

Bravčové rezne v pohároch

Aj bravčové rezne môžeme konzervovať do zásoby. Najprv ich umyjeme, osušíme a dobre naklepeme. Do litrových pohárov dáme po lyžičke soli, natesno naukladáme rezne a navrch dáme lyžicu masti. Poháre uzavrieme a sterilizujeme na dva razy, rovnako ako napríklad guláš.

Klasika: ručné mlynčeky

Ručné mlynčeky na mäso dnes dostať vo veľkosti 5 a 8, v posledných rokoch aj vo veľkosti 10. Číslo udáva veľkosť dier (otvorov) v milimetroch. Väčšinou sa vyrábajú z kvalitného antikora a možno ich umývať aj v umývačke riadu.

Lopár bez baktérií

Najlepším spôsobom, ako zabrániť, aby sa baktérie zo surového mäsa neprenášali medzi jednotlivými potravinami, je mať odlišné lopáriky na rôzne druhy potravín. Tradičné drevené doštičky treba dezinfikovať častejšie – po každom použití alebo aspoň raz týždenne je ideálne ich vydezinfikovať namočením do bielidla.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zaváranie #konzervovanie #mlynček na mäso #príprava mäso #doska na krájanie

+ Čerstvý vzduch a pohyb vonku zlepšia vašu kondíciu.
Nové projekty v práci vám prinesú vzrušenie a výzvy....

+ Vyvážená strava a pohyb sú základmi vášho dobrého zdravia.
Ukážte čo dokážete, neskrývajte si nápady len pre...