Veľké jarné upratovanie! Viete, kam s prebytočnými či vytriedenými odevmi?

Aj vy plánujete urobiť si vo svojom živote poriadok? Niekedy stačí začať domácnosťou, aby sa človeku "lepšie dýchalo". Ale treba na to ísť zodpovedne.

06.03.2020 11:00
Šatník tridsiatničky je plný šiat a nechýbajú... Foto:
Napriek tomu, že niektoré kúsky v skrini vám urobili radosť, niekedy je najvyšší čas posunúť ich ďalej.
debata

Súčasný trend separovania odpadu je veľmi dôležitý a zmysluplný. Určite ho však nemôžete obmedzovať len na zvyšky potravín, papier či plasty, ktoré sa denne ocitajú vo vašej spotrebe v rámci jedla či kozmetiky. Ak sa chystáte napríklad na triedenie v skrini či knižnici, čo by ste mali urobiť, aby ste postupovali správne?

Dobrá správa znie, že väčšina takýchto vyselektovaných kúskov z vašej domácnosti môže dostať „druhý život“. Ak ide o zachované kusy odevov, ideálne je ich venovať na charitu či prípadne nájsť niekoho, kto dané odevy potrebuje. Pokojne po súkromnej linke. Samozrejme, vyradené odevy by mali byť vyprané a v nositeľnom stave.

Veľkým pomocníkom sa stali sociálne siete, na ktorých sa organizujú rozličné zbierky, ale aj burzy. Vyradené oblečenie tak môžete dokonca aj speňažiť, za pár eur predať ďalej. Samozrejme, lepší pocit asi budete mať, ak nezištne pomôžete. A vedzte, že takých, čo pomoc potrebujú, je stále dosť.

Na internete určite nájdete množstvo podnetov, kam a ako môžete jednotlivé odevy (či už vaše, vašich rodinných príslušníkov či napríklad veci po malých deťoch) venovať. Existujú aj mnohé oficiálne portály, medzi nimi napríklad podajdalej.sk (nevenuje sa len odevom, ale napríklad aj knihám, hračkám či menším častiam nábytku).

Skúste sa vyvarovať vyhadzovaniu šatstva do kontajnerov. Vždy je dobré, aj v menšom meste, kontaktovať miestnu organizáciu, ktorá sa zaoberá napríklad pomocou v núdzi sociálne slabším vrstvám obyvateľstva a vaše odevy privíta, prípadne vám poradí s ich venovaním.

Ak sú už odevy v takom stave, že je naozaj nutné ich vyhodiť, máte dve možnosti. Z niektorých môžete ešte urobiť napríklad handry alebo utierky do domácnosti a nájdete im tak na pár mesiacov ďalšie využitie. Druhá možnosť je potom zberný dvor.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #charita #odev #separovanie #šatstvo

+ Na alkohol dnes zabudnite, zvoľte si dnes inú cestu.
Osviežte si myseľ a opakujte si čo už viete a k tomu sa...

+ Nezabúdajte na preventívne prehliadky aj keď sa cítite dobre.
Staré dlhy sa vyriešia, cítite finančnú úľavu....