Pozor! Toto sú 3 pravidlá správneho prania, o ktorých ste (asi) netušili...

Je to jedna z najbežnejších činností v dnešnej domácnosti. Našťastie, výrazne uľahčená vďaka automatickým práčkam. Ale naozaj si myslíte, že viete správne prať a postarať sa o vašu automatickú práčku?

02.03.2020 17:00
práčka, pranie Foto:
Studená voda je šetrnejšia k odevom, pomáha predchádzať krčeniu či vyblednutiu farieb.
debata

Nedávny materiál s odborníkmi, ktorých cituje britský Daily Mail, priniesol pár zaujímavých poznatkov, ktoré sú možno aj pre našinca prekvapením či celkom novou informáciou. Ak medzi nich nepatríte, pokračovať v čítaní už nemusíte. Ale vedeli ste napríklad, že…

…práčka sa nečistí sama

Napriek tomu, že v nej používate pracie prášky, nastavujete rozličné teploty, vaša práčka si zaslúži pravidelnú údržbu a čistenie. Ideálna je údajne frekvencia približne každých šesť týždňov, keď necháte prístroj prejsť najdlhším cyklom s najvyššou teplotou. Nemusíte pridávať prací prášok, ale na zničenie baktérií môžete pridať roztok octu, prípadne bielidlo. Po tomto pracom cykle je dobré urobiť ešte jeden naprázdno. So studenou vodou.

…pranie v studenej vode je šetrnejšie

A nemyslíme tým len váš rodinný rozpočet, ale tiež samotné odevy, ktoré do práčky vložíte. V prípade prania so studenou vodou môžete do práčky naložiť viacej bielizne na pranie. Studená voda je šetrnejšia k odevom, pomáha predchádzať krčeniu či vyblednutiu farieb. Práčka spotrebuje až 90 percent energie na zohrievanie vody a len zhruba 10 percent potrebuje na chod motora či odstreďovací cyklus. Samozrejme, niektoré odevy či bielizeň potrebujú vyššiu teplotu pri praní, aby sa zničili baktérie. Reč je napríklad o uterákoch či posteľnej bielizni.

…priveľa pracieho prípravku môže škodiť

Ak máte pocit, že na viac znečistené veci pomôže aj viac pracieho prášku, premyslite si to ešte raz. Samozrejme, aj na obaloch pracích prípravkov sú odporúčané možnosti na mierne alebo silne znečistenú bielizeň. Ak sa udržíte v týchto limitoch (ktoré sú závislé aj od hmotnosti bielizne či teploty pracieho cyklu), malo by to byť v poriadku. Ak však pracieho prostriedku pridávate stále viac, riskujete, že na odevoch zostanú škvrny, fľaky alebo že zničíte svoju obľúbenú košeľu či nohavice.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #teplota #čistenie #práčka #pranie #pravidlo

+ Ostaňte dnes doma a oddýchnite si, potrebujete to.
Využívajte svoje odborne znalosti a osviežte si ich....

+ Humor nech vás neopúšťa a to za každých okolností.
V práci všetko zvládnete ľavou zadnou, nemáte sa čoho...