Tipy, triky, nápady: Podoby lesného mäsa na tanieri

Divinu, ktorá nie je bežnou súčasťou nášho jedálneho lístka, môžeme dostať na tanier v rôznych podobách.

20.02.2020 17:00
divina, mäso, Foto:
Na divinu môžeme použiť rôzne namiešané koreninové zmesi.
debata

Zvyčajne ju delíme na zver červenú, nazývanú tiež vysoká (srnec, jeleň, daniel), čiernu (diviak), srstnatú (zajac a divoký králik) a napokon pernatú (divá kačica, divá hus, bažant, jarabica, prepelice či sluka). Ak kupujeme divinu v obchode, mäso je už upravené a „odležané" (králik napríklad stiahnutý, odblanený i vypitvaný). Výnimku tvorí iba zajac, ktorého kupujeme v koži. A samotná príprava mäsa je rozmanitá – varenie je asi najmenej vhodný spôsob úpravy, ktorý používame najmä vtedy, keď je mäso staršie. Na dusenie používame väčšinou predné mäso a dôležitou súčasťou býva víno – pri podlievaní mäsa používame väčšinou prírodné víno biele, suché, zriedka červené. Na pečenie diviny používame, naopak, mäso zadné. Počas pečenia polievame mäso vypečenou šťavou.

Porozumenie s ovocím

Zverina si dobre rozumie s ovocím, a to v podobe omáčok i kompótov. Typická je slivková a brusnicová omáčka. Tu sú príklady „divých“ pokrmov s ovocím: diviak na slivkách, jelenie stehno s plnenou hruškou, prepeličie prsia na broskyniach, divá kačka pečená na pomarančoch, dusený bažant na jablkách, rezance z jelenieho stehna s jablkami.

Divé korenie na divinu

Na divinu môžeme použiť rôzne namiešané koreninové zmesi. Typickým korením sú najmä borievky, nové korenie, bobkový list, šalvia, čierne korenie, koriander, rozmarín, rasca, tymian, korenie karí a zázvor. Zverina sa pripravuje väčšinou na cibuľke s prídavkom cesnaku.

Marinovať a podlievať

Jemnú a pikantnú chuť dodáme zverine, ak použijeme marinádu z vína – bieleho i červeného. Ak mäso dusíme alebo pečieme, podlievame ho práve marinádou. Mäso zo starších kusov nakladáme do octu a zeleniny, prípadne do vína. Ďalšou možnosťou je poliať mäso pred úpravou rozohriatym maslom, ktoré potom použijeme na pečenie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #príprava #brusnice #korenie #marinovanie #divina

+ Múčne výrobky vám začnú spôsobovať mierne ťažkosti.
Ak vám niečo nejde, mali by ste to odložiť na lepší čas....

+ Pokúste sa prestať so závislosťami, škodia vám viac ako si myslíte.
Nemôžete myslieť len v prospech seba, mali...