Ako na fľaky od dezodorantu, rúžu či trávy?

S fľakmi či škvrnami nemusíme vždy bojovať len s použitím prípravkov z drogérie.

16.02.2020 16:00
pranie, práčka Foto:
Viete, ako si poradiť s niektorými škvrnami na oblečení?
debata

Fľaky od dezodorantu

Obzvlášť viditeľné sú na čiernych odevoch. Pri veľmi viditeľných fľakoch pomôže 5-percentná kyselina citrónová – škvrnu najskôr očistite pomocou kyseliny citrónovej a následne kus oblečenia vložte do pračky.

Fľaky od rúžu

Ak si odev zašpiníte rúžom či lícenkou, skúste použiť alkohol – naneste na handričku a škvrnu vydrhnite. V prípade textílií ako bavlna, vlna či viskóza zasa pomôže žlčové mydlo, ktorým škvrnu potrite, vydrhnite a potom vyperte v práčke.

Škvrny od kávy

Ak káva skončí na vašej sukni či blúzke, postupujte rýchlo – škvrna sa lepšie čistí kým je čerstvá. Na čistú handričku vylejte trocha minerálky, pretrite škvrnu, následne na škvrnu použite prostriedok na umývanie riadu alebo už spomínané žlčové mydlo.

Mastné škvrny

Čerstvých mastných škvŕn sa zbavíte pomocou teplej mydlovej vody alebo pomocou zemiakovej múky. Tá absorbuje mastnotu, následne škvrnu vyčistite mydlovou vodou. Mastné škvrny na kožených topánkach zasa vyčistíte pomocou vaječného bielka.

Škvrny od trávy

Ak vaša ratolesť príde domov so zelenými škvrnami na kolenách, skúste siahnuť po citrónovej šťave alebo zriedenom octe. Nalejte šťavu či ocot na škvrny a potom vyperte na najvyššej teplote, akú tkanina znesie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba

+ Hygiena je na prvom mieste, preto ju nezabúdajte dodržiavať.
Neznepríjemňujte prácu ľuďom okolo vás, lebo vy...

+ Neležte ráno príliš dlho v posteli, za ten čas môžete stihnúť niečo lepšie.
Ak chcete, stále je čo robiť,...