Aby bol výsledok skvelý, treba ju najskôr naplniť čerstvou studenou vodou, tesne pred varom odstaviť a trochou horúcej vody vypláchnuť krúživým pohybom čajovú kanvicu, ktorú sme pripravili na čaj. Tento postup zabezpečí, aby ohriata voda na čaj po kontakte s kanvicou nevychladla. Potom dáme vodu v rýchlovarnej kanvici znova variť. Pripravíme sypaný čaj a dáme ho do kanvice.
Medzitým privedieme vodu do varu a ňou prelejeme čajové lístky. Pritom treba dať pozor, aby sme vodu nenechali vrieť príliš dlho. „Čajoví“ odborníci upozorňujú na to, že ak vodu dlho varíme, je potom čaj „bahnitý". Čaj by sa mal lúhovať v rozmedzí 3 až 6 minút podľa veľkosti lístkov. Sypaný čaj, ktorý má veľké lístky, potrebuje viac času – 6 až 7 minút. Čím menšie lístky, tým menej času na lúhovanie.
Dilema cukru a mlieka
Otázka pri príprave dokonalého trebárs popoludňajšieho čaju: Čo cukor a mlieko? Angličania nekompromisne hovoria, že rovnako ako vrecúškový čaj nie je dobrým nápadom ani cukor, pretože mení chuť čaju. Ak však milujeme čierny čaj s mliekom, tak musí byť čerstvé a chladné a nalieva sa do šálky ešte pred čajom.
Sendvič je stálica
Zvyklosť, ktorá diktuje sladké pečivo k šálke čaju, môžeme nahradiť nesladkým variantom – napríklad sendvičmi nakrájanými na malé kúsky, trojuholníčky alebo obdĺžniky. Alebo medzi tenké krajce hriankového chleba natreté vyšľahaným maslom vložíme iba tenké plátky šalátovej uhorky.
Jednoduchosť: Med a citrón
Skutočný včelí med je azda najlepším sladidlom. Milovníkom čaju môže prekážať jeho silná aróma, ktorá dokáže prekryť pôvodnú chuť nápoja. No a čaj s citrónom je vari najpoužívanejšia kombinácia. Na obdobie boja s prechladnutím vhodná, ale citrón má veľmi kyslú chuť a rozhodne sa nehodí pre väčšinu sypaných čajov.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Chlebík s mozzarellou na Varecha.sk