Tipy, triky, nápady: Stále dobré domáce údené

Jedným z produktov domácej zabíjačky tradične bývalo kvalitné domáce údené mäso, ktorého prvým predpokladom dodnes je správne naloženie v soľnom roztoku - nasolenie.

23.01.2020 13:00
jaternice, zabíjačka Foto:
Jaternice pri pečení nepopraskajú, ak ich sparíme horúcou vodou a obalíme v hladkej múke.
debata

Soľnú zmes na mäso tvorí soľ, dusičnan draselný, trochu práškového cukru a soľný nálev zas voda a soľ. Mäso treba nasekať na kusy s hmotnosťou asi 1,5 kg. Odporúča sa stehno a plece vykostiť, pretože sa tým zabráni rýchlejšiemu kazeniu mäsa od kosti. Jednotlivé kusy treba najprv soliť soľnou zmesou tak, že kusy mäsa vkladáme do zmesi a zároveň ju vtierame do celého povrchu, zvlášť starostlivo ku kostiam alebo do vykostených miest. Všetko robíme v chlade. Medzi vrstvy mäsa môžeme vkladať tenké kolieska zo strúčikov cesnaku. Po zaplnení mäso ešte zaťažíme doskou. Po troch dňoch mäso zalejeme soľným nálevom a v náleve necháme zhruba 16–21 dní. Potom údime 24–28 hodín. Vyúdené mäso rozvesíme na vzdušnom mieste, potom je trvanlivé a má jemnú chuť.

Príprava na zabíjačku

Na zabíjačku sa treba prichystať. Okrem mnohých iných vecí treba vopred nakúpiť žemle a rozložiť ich, aby poriadne oschli, zabezpečiť dostatok špajlí a zrezať ich do špičky, pripraviť dostatok korenia, najmä majorán, cesnak, klinčeky, soľ a čierne korenie. No a do zabíjačkovej polievky a jelítok nachystať uvarené krúpy…

Zopár rád do vrecka

Aby jaternice a krvavničky pri pečení nepopraskali, treba ich spariť horúcou vodou a obaliť v hladkej múke. Do príliš mastnej jaternicovej kaše je dobré pridať žemľu namočenú vo vode, no a huspenina sa dá ľahko vyklopiť, keď formu s ňou ponoríme do nádoby s horúcou vodou. Alebo tú formu môžeme ešte pred naplnením vystlať potravinovou fóliou.

Zaobchádzanie s mäsom

S mäsom zo zakáľačky treba manipulovať tak, ako s mäsom narábame bežne – na porcie ho krájame vždy priečne cez vlákna, naporciované mäso, ktoré použijeme až na druhý deň, potrieme olejom a uchováme v chlade. Počas tepelnej úpravy doň nepicháme vidličkou, aby nevytiekla šťava, a chrumkavá kôrka sa vytvorí, keď ho pečieme najprv sprudka a potom dopekáme pri miernejšej teplote.

debata chyba
Viac na túto tému: #zabíjačka #jaternice #údené mäso #solenie #zakáľačka #porciovanie mäsa

+ Joga a meditácia posilnia nielen telo, ale aj myseľ.
Uznania za tvrdú prácu sú na dosah, vytrvajte v úsilí....

+ Udržiavajte telo v tom najlepšom stave, nech príde čokoľvek.
Nikto nemôže za vaše zlyhania, len vy sami....