Ako často a pri akej teplote prať obliečku na vankúš?

Obliečka na vankúš sa rýchlo špiní a preto jej treba venovať zvýšenú pozornosť - stáva sa totiž domovom mnohých baktérií.

26.01.2020 16:00
pranie, práčka Foto:
Ako často periete posteľnú bielizeň?
debata

Na obliečke sa usadzujú nečistoty, ktoré sa na ňu dostanú z našej tváre či vlasov – ide o zvyšky mejkapu, laku na vlasy, ale aj o mastnotu z pokožky či šupinky kože. To všetko „útočí“ na pokožku, na ktorej sa následne vytvárajú rôzne vyrážky či začervenania.

Samozrejme, obliečky treba vyprať aj pred prvým použitím – vyhnete sa tak vznikom vyrážok či alergií, ktoré môžu práve nevyprané obliečky spôsobiť.

Obliečku na vankúš je ideálne prať raz za dva týždne pri teplote 60 stupňov Celzia. Treba však vedieť, z akého je materiálu. Ak ide o bavlnu, môžete ju prať aj pri vyššej teplote. Následné prežehlenie zaručene zničí všetky roztoče či baktérie. Saténové obliečky sa odporúča prať pri nižšej teplote, 40 stupňov Celzia. Krepové obliečky sú vyrobené z upravenej bavlny a odporúčajú sa prať pri teplote 40 až 60 stupňov Celzia.

Ak však máte problematickú pleť, obliečku perte raz týždenne, aj týmto spôsobom môžete zlepšiť stav vašej pokožky, ktorý sa práve dotykom so znečisteným vankúšom počas celej noci môže zhoršiť. Pozor treba dávať aj na pracie prostriedky, pretože aj zvyšky z nich sa z obliečky dostávajú na vašu pokožku. Už pri najmenšom podráždení, napríklad po použití nového gélu na pranie, zvýšte opatrnosť. Mnohé alergické reakcie na pokožke spôsobujú aj aviváže.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vankúš #pranie #obliečka

+ Prechladli ste, nerobte paniku, nepotrvá to dlhšie ako dva dni a budete fit.
Nakúpte veľa zeleniny a...

+ Problémy, ktoré vás trápia ste si spôsobili sami svojou nezodpovednosťou.
Ošetrenie u zubára si bude...