Tipy, triky, nápady: Pečeň treba očistiť

Väčšina potravín a látok, ktoré dostaneme do tela zvonku, sa v rôznej podobe, skôr či neskôr, prostredníctvom krvi dostane do pečene.

07.01.2020 15:00
cesnak Foto:
Zlúčeniny síry v cesnaku aktivujú pečeňové enzýmy.
debata

Pečeň funguje ako filter krvi, spracovávajú sa v nej živiny, niektoré sa tu aj ukladajú. Krv sa v pečeni čistí od toxínov. A práve detoxikácia po sviatkoch plných hojnosti môže byť zameraná na pečeň ako kľúčový orgán. Existujú napríklad bylinky a ďalšie prírodné prostriedky, ktoré dokážu činnosť pečene podporiť. Očista pečene zlepší schopnosti ľudského tela odbúrať práve nezdravé látky. Existuje veľmi veľa potravín vhodných na zlepšenie funkcie pečene – cesnak, grapefruit, zelený čaj, avokádo, listová zelenina, vlašské orechy, kurkuma, pestrec mariánsky

Síra v cesnaku

Cesnak obsahuje zlúčeniny síry, ktorá aktivuje pečeňové enzýmy zodpovedné za vylučovanie toxínov z tela. Cesnak obsahuje aj alicín a selén, dve dôležité živiny chrániace pečeň pred poškodením toxínmi a pomáhajúcimi pri detoxikácii.

Vitamínový grapefruit

Grapefruit je bohatý zdroj vitamínu C a antioxidantov, oboje čistí pečeň. Podobne ako cesnak obsahuje aj grapefruit zlúčeniny podporujúce výrobu pečeňových detoxikačných enzýmov. Tiež obsahuje flavonoid známy ako naringenín, ktorý spôsobuje, že pečeň tuky skôr spaľuje, než ukladá.

Pestrý pestrec mariánsky

Pestrec mariánsky má niekoľko vlastností, ktoré sú pre pečeň obzvlášť prospešné. Táto bylina plná pestrej škály antioxidantov regeneruje pečeňové bunky, posilňuje bunkovú stenu v pečeni, znižuje zápaly žlčníka a pečene a rozkladá žlčové kamene, aby mohla žlč voľne obiehať.

Zima s kapustou a mrkvou

Aj zima môže mať v dnešnej dobe podobu leta. Záhradná zelenina v posilvestrovskom období k dispozícii síce nie je, ale skladovanie modernej doby a jeho rôzne podoby robia zázraky, takže sa dá kedykoľvek pripraviť zdravý zeleninový šalát. A často na to stačia celkom obyčajné druhy dostupnej zeleniny – čerstvá kapusta a mrkva. Do kapustového šalátu s mrkvou sa väčšinou používa zálievka z vody, octu a cukru. Ale netreba zbytočne veľa sladiť niečo, čo má svoj prirodzený cukor.

Špenát s minimom horkosti

Špenát má priaznivcov aj odporcov. Drobné listy baby špenátu sú však ozajstnou lahôdkou obľúbenou medzi všetkými. Tajomstvo je vo veľkosti listov: čím sú listy väčšie, tým je špenát horkejší. Má nízky obsah dusičnanov a je mäkký, takže sa skvele hodí do čerstvých zeleninových šalátov.

Ľahký králik

Aj keď konzumácia králičieho mäsa nie je u nás vysoká, jej prínosy pri zdravom životnom štýle sú bezpochyby veľké. Doma chované králiky sú navyše kŕmené zelenou potravou bez akéhokoľvek pridania hormónov a liekov – také mäso je nielen zdravšie, ale aj chutnejšie.

Fenikel s tuniakom

Stačí umyť paradajky, odstrániť z nich semená a nakrájať na kúsky, umyť fenikel, očistiť a nakrájať na prúžky, dať do misy, pokropiť citrónovou šťavou, ošúpať uhorku, nakrájať na kocky, nakrájať cesnak, koriander nakrájať na prúžky, všetko vložiť do misy, ochutiť soľou a korením, pridať olej, z konzervy tuniaka vyliať šťavu, rozdeliť a rozložiť na šalát.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pečeň #mrkva #kapusta #cesnak #grapefruit #fenikel #špenát #detox #pestrec

+ Flexibilita a prispôsobivosť vám otvoria nové cesty.
Momentálne nemíňajte peniaze na veci, ktoré nepotrebujete....

+ Pravidelný tréning zlepší nielen vašu kondíciu.
Nevzdávajte sa pred koncom, inak si vašu smotanu zlizne niekto...