Zľavy lákajú na nákupy cez internet! Pozor na podvodníkov, toto treba vedieť!

Hoci nákupnej horúčke podľahla nejedna domácnosť iba pred pár dňami - v predvianočnom čase, je stále viac takých, ktorí si ju šetria na čas po Vianociach. Prečo? Predsa kvôli zľavám!

26.12.2019 15:00
eshop, e-shop, internet, kreditka, kreditná, karta Foto:
Aj vy sa chystáte na poriadne nákupy cez internet až v zľavách? Ale pozor...
debata

Nakupovanie sa odohráva v kamenných obchodoch, ktoré opäť otvoria svoje brány, ale rovnako sa objavuje množstvo lákavých ponúk aj na internete. Už 25. decembra sa niektoré obchody pýšia ponukou so zľavnením o 30 až 50 percent, pričom táto zľava sa môže ešte v priebehu nasledujúcich týždňov navýšiť.

Ak aj vy patríte k nadšencom nakupovania cez e-shopy, určite by ste mali využiť ponuky obchodov práve v čase zliav. Zároveň je však dobré uvedomiť si, že v digitálnom priestore nám hrozia viaceré bezpečnostné riziká. A je dobré ich eliminovať.

  1. Pozor na podvodné stránky! Hekeri si radi zaplatia reklamu, keďže sa klient môže jedným kliknutím dostať na stránky, ktoré vyzerajú ako bežný e-shop. Na rozdiel od neho však obsahujú malvér (škodlivý kód). Ak vidíte niečo podozrivo lákavé, zadajte to radšej do vyhľadávača a nevyužívajte skratky. Väčšina, ak nie už všetky oficiálne weby, používa https, aby zaistila zabezpečené, šifrované spojenie. Podobne postupujte aj s reklamnými e-mailami.
  2. Je vhodné skontrolovať, či webová stránka obsahuje aj zámok (platný SSL certifikát). Ak zámok (malá ikonka v prehliadači) záujemca nenájde, mal by stránku zavrieť a tovar kúpiť v inom e-shope. V neposlednom rade treba byť obozretný pri zadávaní domény, respektíve presmerovaniach z iných stránok, či je to naozaj na stránke požadovaného internetového obchodu alebo iba na podobnej stránke, čo je častý trik podvodníkov.
  3. Pozorne čítajte web adresu a radšej ju vypíšte manuálne do adresného riadka v prehliadači alebo ju majte uloženú v záložkách (bookmarkoch), radia aj odborníci.
  4. Buďte podozrievaví ku všetkým e-mailom s témami ako Vianoce alebo zľavy a nikdy neklikajte na žiadne odkazy vo vnútri e-mailu, môže ísť práve o spomínaný phishing. Ak v e-maile zbadáte nejakú lákavú ponuku, radšej zadajte adresu URL do webového prehliadača.

Dobrý tip: Väčšina bánk dnes už pri platbách cez internet ponúka dvojité overenie. Teda po zadaní údajov z platobnej karty vám príde ešte do sms-ky overovací kód, ktorý je nutné zadať pri finalizovaní platby za tovar.

debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #nákup #zľava #online #rada #interner

+ Pravidelné cvičenie zvýši vašu energiu a životný elán.
Osobný rozvoj vám otvorí dvere k novým príležitostiam....

+ Vyvážená strava a pohyb sú základmi vášho dobrého zdravia.
Ukážte čo dokážete, neskrývajte si nápady len pre...