Tipy, triky, nápady: Vianočné perníky patria do chladu

Na tradičné uskladnenie vianočných perníkov môžeme použiť klasické hlinené nádoby, ale hlavná zásada je uchovávať ich v chlade - na balkóne, v studenej chodbe alebo komore.

18.12.2019 12:00
Tradičné vianočné medovníky Foto: ,
Tradičné vianočné medovníky skladujeme na chladnom mieste.
debata

Môžeme ich dať do hrnca vystlaného mikroténom alebo alobalom. Využiť môžeme aj kovové dózy. Priľnavú fóliu alebo alobal treba dať aj medzi jednotlivé vrstvy perníkov a prikryť ich aj zvrchu. Papierové škatule nie sú najlepším riešením, ale ak nemáme inú možnosť, dôkladne ich vystelieme alobalom. Proti tvrdnutiu pečiva sa odporúča pridať k nemu krajec chleba alebo rozkrojené jablko, ktoré pustí vlhkosť. Nesmie sa však dotýkať a pri dlhšom skladovaní je potrebné jablko z času na čas vymeniť. Perníky môžeme využiť nielen ako maškrtu, ale klasicky nimi ozdobiť napríklad vianočný stromček. Preto ešte pred ich pečením treba do cesta urobiť dierku, cez ktorú potom prevlečieme háčik alebo nitku na zavesenie.

Klasika kontra zdravie

Medzi najčastejšie pripravované vianočné cukrovinky u nás patria osie hniezda a vanilkové rožky. Zaujímavé je, že práve osie hniezda majú v obľube najmä muži, ženy v posledných rokoch dávajú prednosť zdravým maškrtám, ktoré sa pripravujú napríklad aj z ovsených vločiek alebo z mrkvy.

Príprava cesta i teplota pečenia

Pečivo sa oveľa lepšie tvaruje z cesta, ktoré necháme cez noc odležať v chladničke. No a cesto na záviny sa ľahko vytiahne na milimetrovú hrúbku, keď ho položíme na múkou posypanú utierku. Ideálna teplota na pečenie väčšiny druhov pečiva je 180 °C.

Aby sa koláčiky leskli

Keď hneď po upečení ešte horúce pečivo potrieme osladeným mliekom s trochou škrobovej múčky, bude sa krásne lesknúť. Týmto spôsobom sa pripravujú aj medovníčky. A aby vianočka mala krásny povrch zlatej farby, treba ju potrieť rozšľahaným vajíčkom s trochou mlieka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pečenie #medovníky #lesk #perníky #vanilkové rožky

+ Cvičte aj v pohodlí domova, vaše telo sa potrebuje začať viac hýbať.
Momentálne nie je čas na míňanie peňazí,...

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....