Tipy, triky, nápady: Kapusta patrí do súdka

07.12.2019 17:00
kapusta, krájanie, nôž
Kapustu môžeme krájať na špeciálnom strúhadle alebo nožom. Autor:

Jeseň je ideálnou dobou na vytvorenie zásoby kyslej kapusty. Je to v podstate jednoduché – z „technických“ prostriedkov na to stačí kameninový súdok a krájač na kapustu.

Okrem rasce môžeme do kapusty pridať ďalšie korenie – napríklad celé horčičné semienka, bobkový list či celé strúčiky cesnaku, ale aj celé nové a čierne korenie. Kuchynské náčinie musí byť dôkladne umyté. Prípadná nečistota by totiž mohla spôsobiť pleseň. Sud môžeme vopred dezinfikovať sírnymi knôtmi. Pri nakladaní kapusty môžeme do súdka pridať aj ďalšie prísady – napríklad umyté listy viniča alebo pokrájanú mrkvu, alebo malé jabĺčka. Ak pri kontrole kapusty zistíme, že sa na povrchu objavila pena alebo pleseň, rýchlo ju treba odobrať. Okraj nádoby umyjeme a utrieme dosucha a potom do súdka nalejeme vodu prevarenú so soľou. Najlepšie chutí kapusta klasicky po domácky „našliapaná“.

Čínske kapustové variácie Čínsku a pekinskú kapustu našinec často zamieňa. Sú podobné, líšia sa len tvarom hlávky. Čínska má pevnú hlávku v tvare kužeľa a širokú čepeľ. Farba listov môže byť od zelenej, žltej až po takmer bielu. Pekinská kapusta netvorí pevnú hlávku, ale roztvorenú listovú ružicu. Čepeľ je tuhá, oddelená od listovej stopky.

Krájanie kapusty Kapustu môžeme krájať na špeciálnom strúhadle, vhodné je postaviť strúhadlo do veľkej misy, aby rezance kapusty padali rovno dovnútra, alebo v kuchynskom robote. Do robota dávame menšie kusy kapusty, najlepšie štvrtiny, aby sa robot nezasekol. Dávame si pozor, aby sme nemixovali príliš dlho.

„Voskovaná“ kapusta Pri uskladňovaní kapusty treba pamätať na to, že z odrezaných hlávok sa žiadne listy neodstraňujú, a to ani tie, ktoré bežne nepoužívame. Na ich likvidáciu bude dosť času až vo chvíli, keď sa rozhodneme kapustu použiť v kuchyni. Uskladnenej kapusty sa dotýkame len v najnutnejšom prípade. Listy majú totiž na sebe ochrannú voskovú vrstvu.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

#uskladnenie #rezanie #kvasená kapusta #krájanie #čínska kapusta
Sleduj najnovšie články na našom Facebooku