Vezmite do rúk ihlice! Pletenie prináša skvelé benefity

Pletenie ako koníček zažíva opätovný boom. Dokonca aj niektoré hollywoodske hviezdy priznali, že práve pletenie ich upokojuje - Sarah Jessica Parker, Amanda Seyfried či Katherine Heigl.

08.11.2019 07:00
pletenie, štrikovanie Foto:
Už ste vyskúšali pletenie?
debata

Naozaj, pletenie prináša niekoľko benefitov, spoznajte ich.

Prevencia demencie

Zapamätať si vzor, počítať riadky či očká. Pri pletení aktívne zapájame mozog aj pamäť, stále sa učíme nové veci. S každou novou vecičkou, ktorú pletieme, zdolávame nové výzvy – či už vezmeme do ruky iné ihlice, štrikujeme zložitejší vzor či máme pod rukami iný materiál.

Recept na skľúčenosť

Cítite sa doma sama a opustená? Iste, ak len sedíte a pozeráte pred seba či do televízora, nič dobré vám zrejme hlavou neprebehne. Ak vezmete do rúk ihlice a pod vašimi rukami sa začne odohrávať vlnený príbeh, výsledok vás nielenže poteší, ale ručné práce vás mysľou odlákajú od ponurých myšlienok. Nie je to nijako objavná myšlienka – kto sa nudí, je viac depresívny ako ten, čo sa dokáže zabaviť aj sám, napríklad práve pri nejakom koníčku.

Takmer ako meditácia

Ak sa pri pletení dostanete do svojho tempa a zvládnete vykonávanie pohybov bez zaváhania – práve táto činnosť, ktorú sprevádza aj jemné cinkanie ihlíc, ponúka príjemnú psychohygienu. Oslobodíte myseľ od ťaživých myšlienok a vychutnáte si monotónnu upokojujúcu činnosť.

Spomalíte

Ak máte pocit, že ste v jednom kole, začnite s pletením. Tento koníček vás núti spomaliť – riadky totiž nenabiehajú práve najrýchlejšie a žiadajú si precíznosť. A tá nejde ruka v ruje s rýchlosťou. Aby ste sa dostali k želanému výsledku, chce pletenie dostatok pozornosti aj istú pravidelnosť. Práve to vás dokáže na pár minút upokojiť, posadiť do kresla a len tak si vychutnávať pomalé plynutie času pri príjemnej a nestresujúcej činnosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #demencia #vzor #štrikovanie #vlna #pletenie

+ Nebojte sa budúcnosti, budujete si ju predsa sami.
Nerobte všetko len pre peniaze, robte to preto, lebo chcete....

+ Myslite hlavne na seba, doteraz ste mysleli na ostatných.
Pokiaľ niečo potrebujete, nečakáte na zľavy a...