Tipy, triky, nápady: Malé tajomstvo veľkého vína

Ako to vlastne funguje v rovnici červené víno = zdravie? Dosť jednoducho - odborníci tvrdia, že na dosiahnutie priaznivých účinkov tohto božského moku by sme mali piť maximálne dva poháre denne.

27.10.2019 12:30
polievka, víno Foto:
Vo väčšine prípadov sa k polievkam pijú biele vína.
debata (1)

Tento nápoj je bohatým zdrojom polyfenolických látok, najmä resveratrolu a stilbenoidu, ktoré sú prírodnými antioxidantmi, spomaľujú teda proces starnutia a chránia bunky pred nepriaznivým vplyvom voľných radikálov. V ľudskom tele prospievajú najmä srdcu a cievam, ale aj mozgu a celému nervovému systému. Pri výbere červeného vína sa často riadime skúsenosťami, ale keď otvárame fľašu vína staršieho ročníka, treba postupovať opatrne, aby sme nerozvírili prirodzenú usadeninu – depozit na dne fľaše. Zo začisteného hrdla otvorenej fľaše nalievame víno nad plameňom sviečky do karafy tak, aby sme videli, kedy už do hrdla steká usadenina, a v tej chvíli s prelievaním prestaneme.

Dokonalé spojenie

Jediným úplne dokonalým spojením jedla s vínom, ktoré sa v histórii nemenilo, je dvojica kaviár – šampanské. Potom už sú kombinácie veľmi rozmanité – napríklad pre červené vína podávané k tmavému mäsu platí, že čím je mäso tmavšie, tým zrelšie a plnšie by malo byť víno.

Polievková dilema

V našich končinách nie je bežným zvykom zapíjať polievku vínom, v iných krajinách je to však iné. Vo väčšine prípadov sa k polievkam pijú biele vína, k hydinovej ľahké biele, ku krabej šumivé víno, husté a krémové polievky sa kombinujú so šumivými alebo s perlivými vínami.

Dezert a víno

S kombináciou dezertov a vína je to rozmanité. K mrazeným dezertom sa víno príliš nehodí, chlad znižuje citlivosť ústneho podnebia, a tak si nemôžeme víno vychutnať. Dezerty s vajcami a so smotanou (pudingy, šľahané peny) dobre doplní červené víno a k ovocným koláčikom sa hodia dezertné vína. Smotanové torty chutia so sladšími šumivými vínami.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol #dezert #polievka #antioxidanty #červené víno #biele víno

+ Múčne výrobky vám začnú spôsobovať mierne ťažkosti.
Ak vám niečo nejde, mali by ste to odložiť na lepší čas....

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....