Tipy, triky, nápady: Dobrý šľahač dobre šľahá

Ručné šľahače využijeme na základné spracovanie potravín, pri príprave dezertov na šľahanie, miesenie alebo mixovanie. Patria medzi lacné kuchynské nástroje a dokážu prekvapiť výkonom a technickými možnosťami.

22.10.2019 12:00
ručný šľahač, dezerty Foto:
Ak nechceme šľahač rýchlo opotrebovať, nepúšťame ho na viac ako tri minúty.
debata

Prístroj vyberáme podľa toho, na čo ho budeme najčastejšie používať. Ak napríklad často robíme kysnuté cesto, treba vybrať kvalitný prístroj s vysokým výkonom. Pri výbere netreba zabúdať na maximálny prevádzkový čas, ktorý určuje, ako dlho vydrží šľahač pracovať na jeden „záťah“. Rozpätie býva zvyčajne od jednej do desiatich minút. To však záleží na spôsobe, druhu a množstve spracúvanej suroviny. Ak nechceme šľahač príliš rýchlo opotrebovať, nepúšťame ho na viac ako tri minúty. Po uplynutí tohto času treba nechať ručný šľahač oddýchnuť a vychladnúť. Nezabúdame ani na príslušenstvo, má byť kvalitné a z odolných materiálov. Nepríjemným zistením môže byť aj krátky napájací kábel – mal by mať minimálne jeden meter.

K ovociu patrí šľahačka i pena

Ovocie v dezertoch láka ku kombinácii so šľahačkou, s tvarohovými a smotanovými či jogurtovými penami. Sladkú náplň môžeme oživiť príchuťami: vanilkovou esenciou, kardamónom, nasekanými lístočkami mäty, nadrvenou čokoládou či rozdrobenými maslovými sušienkami.

Sladučké zdravé alternatívy

V dnes populárnych zdravých dezertoch sa cukor nahrádza alternatívami, akými sú stévia, kvapky s prírodnou arómou (flavdrops), med alebo ovocie, pre športovcov a aktívnych ľudí sa pridávajú do dezertov potrebné dávky bielkovín, napríklad fitnesoví odborníci odporúčajú 2 g bielkovín na 1 kg telesnej hmotnosti.

Piškótam sa páči mráz

Mraznička je pre dezerty výborným spoločníkom. Ak napríklad milujeme piškótové dezerty, na ktoré len navŕšime tvarohovú plnku, ovocie či želatínu, smelo môžeme upiecť viac piškótových korpusov, vydržia v mrazničke aj celý mesiac, takže potom stačí plát rozmraziť, našľahať novú náplň, ozdobiť a nechať stuhnúť v chladničke.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #med #stévia #korpus #šľahačka #mrazenie #ručný šľahač

+ Nezabúdajte na hydratáciu vášho tela, potrebuje to.
Nespáľte sa na vlastných chybách, poučte sa z chýb ľudí...

+ Nepodliehajte panike, všetko sa čoskoro vráti do normálnych koľají.
Prehodnoťte svoj postoj a začnite na sebe...