Základom sú zdravé plody, nenahnité, bez stopiek a nečervivé, preto je potrebné každé jablko najprv vziať do ruky a opracovať nožom, očistiť a umyť. Drviče dnes bývajú väčšinou elektrické, antikorové, s antikorovou nádobou a rezacími nožmi. Existujú aj klasické závitové drviče s kľučkou, ich obsluha je však fyzicky náročná. Drvenie jabĺk funguje na rovnakom princípe ako drvenie konárov. Po drvení nasleduje samotné lisovanie jabĺk na mušt. Lis na ovocie môže byť stolný alebo stojanový, ručný, hydraulický aj elektrický. Predovšetkým hydraulický lis nám ušetrí námahu, aj keď lisujeme ručne, a pritom ušetríme na elektrine. Vystačíme si však aj s ručným lisom skrutkovacím.
Pečená slivková tekutina
Pečený čaj je veľmi obľúbený zvlášť u ľudí, ktorí vyznávajú domáce produkty a zdravý životný štýl. No a medzi obľúbené plody ohlasujúce príchod jesene patria slivky, ovocie vhodné práve na výrobu pečeného čaju. Zvlášť výbornú chuť majú v kombinácii s hruškami.
Oddeliť ovocie od zeleniny
Naši predkovia dobre vedeli, že zeleninu s ovocím neradno skladovať spolu. Preto bývala pivnica rozdelená do samostatných miestností. V jednej boli uskladnené zemiaky a vedľa nich koreňová zelenina uložená v debničkách s pieskom, v druhej ovocie (jablká a hrušky), osobitne stáli sudy s kyslou kapustou.
Sušené zásobárne
Sušiť jesenné ovocie sa oplatí. Napríklad preto, že si vyrobíme zásobu zdravých prírodných cukrov na zimu. Výrazne si rozšírime spektrum pokrmov v kuchyni a obohatíme domácu zelenú lekáreň. Veď napríklad sušené slivky sa radia medzi veľmi účinné prírodné „rozbíjače" zápchy…