
Samozrejme, najprv je tu proces sušenia kvetov. Niekedy si ich síce môžete zadovážiť priamo v obchode, ale lepšie je, ak si ich pripravíte sama doma. Kvety by ste mali začať sušiť v plnom kvete a rozvité, aby si zachovali čo najvernejšiu podobu vo vysušenom stave k tomu, ako ich poznáte, keď sú čerstvé a svieže.
Na sušenie kvetov existuje niekoľko spôsobov. Ten najklasickejší určite poznáte. Kytica, zväzok kvetov či jednotlivé byle s kvetom sa zavesia do vetraného priestoru za stonku kvetom smerom nadol. Na vysušenie si však v tomto prípade musíte počkať pár dní. Platí to aj pre sušičky na ovocie, ktoré tiež môžete využiť na sušenie kvetín.
Rýchlejší proces je sušenie kvetov v teplovzdušnej rúre. Pri tomto sušení musíte dávať pozor na bezpečnosť, ale rozhodne je veľmi rýchle. Kvetiny rozložíte na plech, prípadne rošt, aby teplo prechádzalo z oboch strán. Rúru stačí predhriať na 75 až 100 stupňov. Kvetiny kontrolujte každých dvadsať minút. Vysušené vyberte, aby náhodou nevzbĺkli.

Potom, čo máte k dispozícii suché kvety na aranžovanie, je už len na vás, ako ich skombinujete. Pri kvetinách s masívnejšími hlavičkami sa pracuje a kombinuje lepšie. Ak do aranžmánov zapájate napríklad aj rozličné trávy či klasy, budete musieť rátať s odpadom a trochou znečistenia. Suché semienka či časti rastlín totiž ľahko opadávajú. Výsledný dojem však určite bude stáť za to a vydrží vo váze či ikebane aj niekoľko mesiacov.
Do interiéru môžete následne priniesť aj estetiku jednotlivých ročných období. Na jeseň sa súčasťou aranžmánov môžu stať napríklad plody listnatých stromov na halúzkach, reč je o žaluďoch, bukviciach či gaštanoch. V zime sú to napríklad sušené šišky z ihličnatých stromov.