Tipy, triky, nápady: Sila chuti podľa gurmánskeho nestora

Francúzska legenda svetovej gastronómie Brillat-Savarin patril k najväčším gurmánom, bol stelesnením umenia žiť. Fyziológia chuti – jeho najznámejšie dielo sa stalo najdôležitejším počinom svojej doby v odbore gastronómie.

17.09.2019 13:00
chuť, víno, gastronómia, reštaurácia, rande Foto:
Najprv sa majú podávať pokrmy ťažšie, potom ľahšie, pri podávaní vína je postup opačný.
debata

O jeho zdravom žalúdku kolovali legendy a z jeho pera pochádza viacero nezabudnuteľných výrokov: Kuchárom sa môže stať každý, ale kuchárom umelcom sa človek rodí; stôl je jediným miestom, kde sa človek počas prvej hodiny nikdy nenudí; povedz mi, čo ješ, a ja ti poviem, aký si; objav nového pokrmu má viac zmyslu pre šťastie ľudského pokolenia ako objav novej hviezdy… A nedá sa necitovať z jeho zlatých pravidiel stolovania, ktoré sa dodnes dodržiavajú: Najprv sa majú podávať pokrmy ťažšie, potom ľahšie, pri podávaní vína je postup opačný; menu sa má podávať pomaly, aby sa každý chod náležite vychutnal; jedáleň má byť čo najlepšie osvetlená, jej teplota nemá presiahnuť 20 °C. Dobre vedel, o čom hovorí.

Škótska delikatesa z vnútorností

Milovník vnútornosti je zo škótskeho národného pokrmu nadšený. V takzvanom haggis nájde zmes ovčieho srdca, pečene a pľúc zmiešanú s cibuľou, korením a múkou. Celá hmota sa varí v ovčom žalúdku a podáva sa so zemiakmi.

Pavúky na tanieri

Kto má strach z pavúkov, mal by sa Kambodži vyhnúť oblúkom. Veľmi obľúbenou pochúťkou sú tu totiž tarantuly vyprážané v cesnakovom oleji. Tento pokrm je nielenže veľmi cenený pre vysoký obsah bielkovín, ale podľa tradície sú ľudia, ktorí ho jedia, krajší.

Treska v portugalskom šate

Najtypickejším jedlom Portugalcov je treska. Portugalci s obľubou tvrdia, že majú na každý deň v roku iný spôsob prípravy. Treska sa najčastejšie predáva ako sušený a nasolený, rohožke sa podobajúci útvar. Aby treska zmäkla, namáča sa dva dni v čistej vode, ktorú treba pravidelne meniť, až sa z nej stane mäkká hmota.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #gastronómia #svetová kuchyňa #vnútornosti #treska #Brillat-Savarin

+ Neležte ráno príliš dlho v posteli, za ten čas môžete stihnúť niečo lepšie.
Ak chcete, stále je čo robiť,...

+ Doma môžete cvičiť tiež, otázkou je len či naozaj chcete.
Finančná nezávislosť je bližšie, ako si myslíte....