Tipy, triky, nápady: Kuchynská príprava zeleniny

Každý kuchár má svoje zaužívané spôsoby, ako očistiť a pripraviť zeleninu do šalátu alebo do iného pokrmu. Správna príprava je dôležitá, inak sa do pokrmu dostanú nežiaduce prímesi, ktoré skazia chuť celého jedla.

07.09.2019 12:30
tvrdý syr Foto:
Ideálnym miestom na skladovanie syrov je vlhká pivnica.
debata

Zeleninu vždy dôkladne zbavíme nečistôt, akými sú piesok alebo hlina, a, prirodzene, umyjeme v studenej pitnej vode. Znečistené korene drhneme kefkou, chúlostivú šalátovú zeleninu perieme opatrne na site pod jemnou sprchou vody, a to najlepšie každý list zvlášť. Nikdy zeleninu do vody nenamáčame, zbytočne sa vylúhuje. Mladú koreňovú zeleninu stačí oprať. Staršiu zeleninu, najmä v zime skladovanú, dobre umyjeme, oškrabeme alebo olúpeme ostrou škrabkou alebo nožom, najlepšie z nehrdzavejúcej ocele, ktorá je zárukou, že nezničíme chúlostivé vitamíny. Zeleninu krájame, strúhame alebo melieme zakaždým tesne pred podávaním alebo pred tepelnou úpravou. Nikdy zeleninu nepreplachujeme horúcou vodou, môžeme ju však blanšírovať – krátko vystaviť horúcej pare alebo vriacej vode, ktorá sa potom použije do pokrmu.

Ideál studenej kuchyne

Olivový olej je ideálnou surovinou studenej kuchyne, vhodný najmä do šalátov. Mal by byť extra panenský, lisovaný za studena. Na dusenie je možné použiť lacnejší olej vyrábaný z výliskov – zo zvyškov, ktoré zostanú pri výrobe extra panenského olivového oleja.

Tajomstvo hráškových výhonkov

Hráškové výhonky sú skvelou surovinou vhodnou na rôzne pokrmy. Dajú sa kúpiť, ale aj jednoducho vypestovať doma napríklad na okne. Suchý zelený hrach treba prepláchnuť a namočiť na 24 hodín do vody, na dno nízkej misky dať navlhčenú vatu, na ktorú dáme zrnká hrachu s medzerami na jeden hrášok. Priebežne zalievať alebo striekať rozprašovačom. O niekoľko dní hrášok vyklíči.

Ako s tvrdým syrom

Ideálnym miestom na skladovanie syrov je vlhká pivnica. Aj v chladničke však môžeme zabrániť tomu, aby syr vysychal, ak ho zabalíme do navlhčenej utierky. Ak máme syr tvrdý, a ešte k tomu rozdrobený na kúsky, ťažko sa strúha. Strúhadlo preto treba zľahka potrieť jedlým olejom, strúhanie sa tak uľahčí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zelenina #príprava jedla #olivový olej #hrášok #studená kuchyňa #predjedlo #tvrdé syry

+ Podporujte svoju imunitu vitamínmi, práve to vaše telo potrebuje.
Ak neviete pokračovať dnes nie je práve váš...

+ Zmena je život, avšak dávajte pozor, aby ste sa nezmenili k horšiemu.
Povedzte svoj názor a neprikláňajte sa k...