Tipy, triky, nápady: Pošírovanie kuraciny

Pošírovanie znamená, že sa niečo varí bez toho, aby to vrelo. K vareniu teda dochádza pod bodom varu, tekutina iba občas „zabublá“.

03.09.2019 14:30
kačacina, hydina Foto:
Pečenie kačice i husi si vyžaduje dostatok času.
debata

Tento zdravý spôsob prípravy sa môže uplatniť napríklad aj pri kuracích rezancoch, pričom by sme mali sledovať, aby bola tekutina dobre ochutená (minimálne aspoň osolená), aby v nej mäso nebolo príliš dlho a aby sme mali bokom pripravenú nejakú omáčku, s ktorou potom mäso budeme podávať. Kuracie prsia treba nakrájať na rezance a pripraviť 1 liter ochutenej vody – okrem soli môžeme pridať korenie, čerstvé bylinky, citrón, citrónovú trávu, plátky koreňovej zeleniny, či hlt vína. Do vriacej vody potom vhodíme rezančeky mäsa, premiešame, zakryjeme a odstavíme alebo udržujeme na úplne minimálnom plameni. Po niekoľkých minútach treba skontrolovať, či už je mäso uvarené naskrz. Potom ho stačí vyloviť z kúpeľa a podávať napríklad do šalátu, s kuskusom, s ryžovým šalátom, vždy však s nejakým studeným alebo teplým dressingom. Zvyšok aromatického kúpeľa netreba vylievať, ale použiť ako vývar do polievky, rizota alebo do omáčky.

Kačica i hus potrebujú čas

Pri pečení kačice i husi treba zabudnúť na rýchle pečenie, obe si vyžadujú čas, trpezlivosť a nízku teplotu v rúre, aby bolo mäso krásne mäkké a pritom šťavnaté. Kačicu môžeme dať piecť aj cez noc, a dopekať pri vyššej teplote, aby sa vytvorila chrumkavá kôrka. Kúpená kačica môže pripadať veľká, ale pomalým pečením pustí veľa masti.

Pozor na suchú morčacinu

Pri varení morčacieho mäsa si treba dať pozor, aby sme ho neuvarili príliš. Mäso je potom vyschnuté a okrem toho je citlivé aj na časté zmeny teplôt, preto ho uchovávame v chlade a do tepla ho vyberáme tesne pred úpravou. Chuť mäsa silne ovplyvňuje spôsob, akým bola morka chovaná a kŕmená, azda najlepšia je z dvora.

Famózny bažantí vývar

Skelet z bažanta nevyhadzujeme, dostaneme z neho famózny vývar. Po oddelení pŕs a stehien zostane skelet a krídla na vývar, ktorého príprava je podobná ako pri práci s kuraťom. Kosti s mäsom sa vkladajú do studenej vody, pridať treba hneď aj korenie na divinu – ku klasickej kombinácii nového korenia, čierneho korenia a bobkového listu sa pridáva aj borievka.

Video

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Morčacia roláda na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hydina #kuracina #príprava #husacina #morčacie mäso #kačacina #vývar #bažant #pošírovanie

+ Zamerajte sa na konzistentnosť, to je kľúč k úspechu.
V práci bude pre vás ťažké sa rozhodnúť, popremýšľať nad...

+ Odhaľte svoj skrytý talent v športe, ktorý ste ešte neskúsili.
Chýba vám sebavedomie, a to vám bráni robiť veci,...