Tipy, triky, nápady: Skvelé menu s priateľmi

Všeobecne platí, že základom menu, ktoré chystáme na posedenie s priateľmi, by mali byť sezónne potraviny. Sú lacnejšie, dostupnejšie a lepšie chutia.

25.08.2019 12:30
priatelia, oslava, piknik Foto:
Oslavu s priateľmi si pripravte tak, aby ste boli čo najviac s nimi.
debata

Treba si vybrať niekoľko prvotriednych čerstvých surovín a vychádzať z nich. Ak máme prístup k veľkému množstvu sezónnej zeleniny, môžeme z nej urobiť dokonca oficiálnu hlavnú tému posedenia. Augustová úroda paradajok sa tak môže premeniť nielen na studenú polievku gazpacho a paradajkovú omáčku, ale napríklad aj na koktaily typu Krvavej Mary. Je však potrebné dať priestor aj ostatným potravinovým skupinám; pravidlom dokonalého menu je totiž pestrosť. Okrem zloženia by sa mali striedať horúce aj chladné jedlá. Ak bude akcia trvať dlhšiu dobu, hodí sa doplniť menu maličkosťami na „zobkanie“. Platí napríklad, že pár mištičiek s orieškami, so sušeným ovocím a s pukancami je lepších než päť rôznych druhov zemiakových lupienkov. No a pri príprave letného menu nesmieme zabudnúť na dostatok nealkoholických nápojov a ľad. Vynikajúci variant je veľký džbán s vodou, do ktorého pridáme plátky citróna či iné čerstvé ovocie.

Polievka bez nepeknej peny

Skvelý spôsob, ako pripraviť úplne číry vývar, z ktorého nemusíme zbierať penu, je klasickú kuraciu zmes, teda napríklad skelet, s krkom a nožičkami, dať pre varením polievky zapiecť na vymastený pekáč. Tým, že sa mäso zatiahne a opečie, nebude púšťať bielkovinu do vody, nebude sa tvoriť žiadna pena na hladine.

Digestív pomáha tráveniu

Koniec posedenia s priateľmi smeruje k tomu, že záverečný dezert uzavrieme nejakým sladkým vínom. No a napokon nastáva čas digestívu v podobe ušľachtilého destilátu, ktorý pomôže natráviť to, čo sme zjedli. Práve trebárs kvalitný koňak, ktorý dlho zreje v dubových sudoch a obsahuje triesloviny stimuluje žalúdočnú stenu a pomáha kvalitnému tráveniu.

Fondue namiesto dezertov

Ak je akcia neformálna, zábava sa začína už pri príprave, v správnej spoločnosti to platí dvojnásobne. Môže k tomu prispieť namiesto pečenia samostatných dezertov spoločné fondue – priatelia si môžu sami vyberať kúsky ovocia, napichovať ich na špajle či špeciálne vidličky a namáčať ich do horúcej čokolády.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dezert #trávenie #oslava #fondue #vývar #digestív

+ Zvoľte si vhodnú starostlivosť pre vašu pokožku, nepoužívajte hocičo.
Zvážte oblečenie aké nakupujete, môžete sa...

+ Udržiavajte telo v tom najlepšom stave, nech príde čokoľvek.
Nikto nemôže za vaše zlyhania, len vy sami....