Tipy, triky, nápady: Niet nad čistú vodu

Výživoví poradcovia aj lekári sa zhodujú v tom, že najlepším nápojom k jedlu je voda, či už pramenitá, alebo minerálna. Piť by sme mali začať už pred prvým hltom, voda totiž poskytuje ideálne podmienky na tvorbu enzýmov a tráviace enzýmy tiež aktivuje.

22.08.2019 17:00
víno, alkohol, nápoj Foto:
Aj pri varení potrebujeme kvalitné víno.
debata

Pomôže vyplaviť väčšinu toxických látok nachádzajúcich sa v organizme, predovšetkým z obličiek, pečene a čriev. Tým sa zľahčuje trávenie následne skonzumovanej potravy. Pri jedle sa odporúča piť malé dúšky. Podobné pravidlo platí i po jedle, nemali by sme sa prelievať, ale ani byť smädní. Teplota vody by sa mala pohybovať v rozmedzí 12 až 17 °C. Voda sa hodí ku každému jedlu, ale aj výber konkrétnej vody k určitému jedlu je svojím spôsobom umením. Voda z kohútika má, samozrejme, svojich fanúšikov, ale jej kvalita a chuť býva často veľmi rozdielna a môže ovplyvniť výsledný dojem z pokrmu. Špičkové reštaurácie vo svete tak začínajú ponúkať takzvané vodné menu. Ak si chceme naplno vychutnať jedlo a víno, potrebujeme čistú a sviežu vodu, ktorej chuť nebude v ústach prekážať.

Stop slabým ležiakom

Základnou zásadou varenia na pive je nepoužívať slabé ležiaky. Voda sa vyvarí a z piva v jedle zostane iba chmeľová horkosť a nič viac. Výborné na varenie sú tmavé, silné a hutné druhy piva, s ktorými môžeme pripraviť napríklad skvelé dusené mäsá – od kuracích závitkov po hovädzie na pive či špekáčiky na pive.

Kvalita vína nadovšetko

Mnoho ľudí je presvedčených, že pri varení nepotrebujeme to najkvalitnejšie víno a môžeme na ňom ušetriť, ale opak je pravdou. Pokiaľ do pokrmu použijeme nekvalitné víno, len ťažko môžeme očakávať, že pokrm bude chutný. Ak vo víne cítime výraznú „kyselinku“, nepridávame ho do pokrmov, v ktorom sa kyslé suroviny už nachádzajú, napríklad paradajkový pretlak, kyslá kapusta alebo citrusové plody.

Bowle

Chutný alkoholický nápoj možno pripraviť s ovocím – jahody, broskyne alebo pomaranče (vždy však jeden druh) stačí nakrájať do sklenenej misy, posypať práškovým cukrom, pokvapkať koňakom, priliať biele víno a ľad. Takto pripravený nápoj treba postaviť ešte do chladu, ale nemiešať, len občas zatriasť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #víno #voda #pivo #nápoj #bowle #ležiak

+ Zmena je život, avšak dávajte pozor, aby ste sa nezmenili k horšiemu.
Povedzte svoj názor a neprikláňajte sa k...

+ Doma môžete cvičiť tiež, otázkou je len či naozaj chcete.
Finančná nezávislosť je bližšie, ako si myslíte....