Tipy, triky, nápady: Čaro domáceho voňavého cukru

Spôsobov na prípravu voňavého cukru existuje viacero. Napríklad cukor bude voňať, keď doň na tri dni dáme natenko narezanú kôru citróna alebo limetky. Ak ním potom osladíme čaj, umocníme tým jeho chuť.

13.08.2019 13:00
vanilka, voňavý cukor Foto:
Vanilkový struk rozrežeme a dáme do pohára s cukrom.
debata

Rovnako si doma môžeme vyrobiť pravý vanilkový cukor vo väčšom množstve. Kvalitný vanilkový struk síce nie je úplne lacnou záležitosťou, ale táto investícia sa celkom určite vyplatí. Cukor s pravým vanilkovým strukom má oveľa lepšiu arómu ako kupovaný, a navyše vydrží omnoho dlhšie. Aróma struku je veľmi silná, takže spoľahlivo vystačí na veľké množstvo cukru do zásoby a vo finále vyjde aj lacnejšie, ako keby ste kupovali jednotlivé vrecká. Struk rozrežeme a dáme do pohára s cukrom. Ideálne na kilogram cukru asi 4 stredné struky, záleží na tom, akú silnú vôňu chceme dosiahnuť. Rozvoňať tak môžeme práškový, kryštálový, ale napríklad aj trstinový cukor, ktorý je už sám osebe mierne aromatický.

Oprava nerovného korpusu

Ak upečený korpus torty nemá pekný rovný povrch, preklopíme ho ešte vo forme, kým je teplý, na dosku. Torta sa vyrovná a po 15 minútach môžeme začať so zdobením. Veľké hrče môžeme tiež odrezať pílkovým nožom, povrch vyrovnať a potom začať s nanášaním krému či polevy.

Palacinky ako obláčik

Jemné a vzdušné palacinky získame tak, že do cesta pridáme napríklad trošku silne perlivej vody alebo jednu alebo dve lyžice rumu, potom budú ako obláčik, a navyše získajú príjemnú arómu. Veľmi dôležité je nechať potom cesto aspoň hodinu alebo dve odležať, palacinky tak vydržia dlhšie čerstvé.

Krájanie šťavnatých plodov

Keď krájame také ovocie alebo zeleninu, ktoré majú veľa šťavy, napríklad paradajky či melón, položíme doštičku na krájanie na väčšiu tácku alebo na plech s vyššou obrubou. Šťava sa zachytí, netečie po stole, a navyše sa bude dať ďalej použiť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #palacinky #voňavý cukor #tortový korpus #krájanie ovocia

+ Pozor, čo dnes zjete, škodíte tým svojmu žalúdku a črevám.
Čas na zmenu kariéry? Nasledujte svoje srdce a...

+ Vyvážená strava a pohyb sú základmi vášho dobrého zdravia.
Ukážte čo dokážete, neskrývajte si nápady len pre...