Tipy, triky, nápady: Uchovávanie bylín

11.06.2019 17:00
šalvia
Tajomstvo úspešného používania šalvie v kuchyni spočíva v starostlivom dávkovaní. Autor:

Uskladnenie byliniek môže byť jednoduché – napríklad nadrobno nasekanými bylinkami naplníme nádobky na ľad a zalejeme rozpusteným maslom (môžeme použiť aj prepustené maslo).

Bylinky môžeme do formičky vkladať po jednotlivých druhoch alebo ako zmes byliniek. Prikryjeme potravinovou fóliou a necháme cez noc zamraziť. Na druhý deň vyklopíme do plastovej dózy a uchovávame v mrazničke. Takto sa najlepšie uchovávajú rozmarín, šalvia, tymian a oregano. Bylinky v masle potom môžeme použiť napríklad do cestovín alebo ako domáce bylinkové maslo na bagety. Podľa názoru odborníkov na výživu je najlepší spôsob konzervácie byliniek fermentácia – ide v podstate o kvasenie divokých bylín. Fermentačný princíp pozná azda každý z procesu výroby kyslej kapusty.

Oregano do zeleninového vývaru

Pri príprave zeleninovej polievky je zaujímavou možnosťou pamajorán, teda oregano. Veľká vetvička aj so stonkou sa hodí do vývaru, trocha lístkov (čerstvých i sušených) potom aj do finálnej fázy polievky. Chuť polievky prehĺbi a zvýrazní jemné aspekty varenej zeleniny.

Starostlivé dávkovanie šalvie

Chuť šalvie je horkastá, preto ju v kuchyni obchádzame skôr s rešpektom. Tajomstvo jej úspešného používania spočíva v starostlivom dávkovaní. Napríklad na veľký päťlitrový hrniec vývaru postačia dva lístky. Hodí sa tam, kde chuť na záver doplnia pečeňové knedličky či závarka.

Trebuľka

Chuť trebuľky je veľmi jemná a výborne sa hodí na dochutenie syrov, zeleninových šalátov, omeliet, omáčok, rýb, zemiakov a praženice, uplatní sa pri výrobe bylinkového masla. A dokáže sa stať príslovečnou bodkou, ktorú potrebuje hydinová polievka k svojej dokonalosti.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

#bylinky #šalvia #skladovanie #sušenie #mrazenie #oregano #trebuľka
Sleduj najnovšie články na našom Facebooku

+ Vyprážané jedlá vynechajte a zaraďte do jedálnička zeleninu.
Vo vašej práci nastane množstvo zmien, avšak...

+ Nezabúdajte na prísun vitamínov C, vaše telo ich neustále potrebuje.
Nezvaľujte svoje chyby na niekoho...