Tipy, triky, nápady: Náhrada vajec pri pečení

Pri pečení môžu experimentátori mnohé suroviny nahradiť alternatívou, ktorú trebárs považujú za zdravšiu. O náhrade za vajcia v múčnikoch už písali mnohí. Čím ich teda možno nahradiť?

23.04.2019 14:30
pečenie, múčnik, dezert Foto:
Tofu má neutrálnu chuť, a najemno vymiešané môže nahradiť vajcia.
debata

V prvom rade si treba uvedomiť základnú skutočnosť – vajcia v pečive fungujú ako spojivo – lepidlo. A túto funkciu dosť prekvapujúco môžu plniť napríklad ľanové semienka. Sú výborným spojivom, majú však orechovú chuť, preto sa skôr hodia do celozrnných receptov. Jedna polievková lyžica mletých ľanových semienok a 3 lyžice vody nahradia jedno vajce. Druhou netradičnou náhradou je tofu, ktoré má neutrálnu chuť, a najemno vymiešané môže nahradiť vajcia. Vytvára však v koláčoch tuhú konzistenciu, preto sa skôr hodí do chrumkavých koláčov – brownies či ovocných chlebíčkov. Tradičnou náhradou je sóda bikarbóna zmiešaná s octom – hodí sa do kyprejších koláčov. Jedno vajce nahradí jedna kávová lyžička sódy rozmiešaná v jednej polievkovej lyžici octu.

Najprv pena, potom cesto

Ak v recepte na múčnik používame vajce (alebo len samotný žĺtok) spolu s cukrom, je lepšie z nich najprv spoločne vyšľahať ľahkú penu a až potom pridať do pripravovaného cesta. Výsledkom bude kyprejší koláčik či pečivo.

Sušienky do mikrovlnnej rúry

Ak sa nám podarí upiecť tvrdé sušienky, treba ich preložiť na mriežku a dať na 30 sekúnd do mikrovlnnej rúry. Pritom ich treba orosiť teplou vodou, najlepšie rozprašovačom, a potom ich nechať vychladnúť na papieri na pečenie.

Radšej na plech ako na rošt

Aby sa pri pečení koláča cesto nepripaľovalo zospodu, treba položiť pekáč s cestom radšej na plech ako na rošt. Naopak, ak sa cesto navrchu už pripaľuje, ale vo vnútri je nedopečené, treba stlmiť teplotu, prikryť formu alobalom a pokračovať v pečení.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pečenie #vajíčka #sóda bikarbóna #ľanové semienka #ocot #mikrovlnná rúra #tofu #sušienky

+ Zdravé stravovanie je tak dôležité ako pravidelný tréning.
Spríjemniť deň si môžete aj bez veľkého míňania...

+ Deň stvorený na očistu vášho tela, zvýšte príjem tekutín a nejedzte.
Efektívne manažovanie času vám ušetrí stres...