Tipy, triky, nápady: Príprava slávnostného stola

Keď sa už chystáme oslavovať, je dobré tak urobiť ozaj slávnostne. Azda najväčšiu pozornosť treba venovať príprave stola na významnú spoločenskú udalosť, ktorá má pár spoločných znakov.

16.04.2019 14:30
Slávnostné jarné prestieranie Foto:
Slávnostné jarné prestieranie.
debata

Základ je vskutku jednoduchý – čistý obrus a kvetina, potom už stačí voliť variácie podľa typu akcie. Pri príprave stola na formálnejšiu oslavu sa všeobecne odporúča používať kombináciu dvoch farieb či dvoch odtieňov rovnakej farby. Pritom môžeme pokojne vyskúšať aj nevšednú kombináciu bodkovaného a prúžkovaného vzoru. Všeobecne platí, že útulnejšia atmosféra sa dá vytvoriť prostredníctvom pastelových farebných tónov. V obľube je vidiecky štýl; malé retro dekorácie dokážu vyčarovať nostalgickú atmosféru. A dobrá rada na záver – na darčeky pre oslávenca sa oplatí vyčleniť samostatný stolík.

Obrúsky, misky, taniere

Na začiatku hostiny je na základnom tanieri pripravený tanier na predjedlo alebo miska na polievku. Tanierik na šalát býva vľavo od základného taniera smerom k stredu stola. Obrúsok zas býva vľavo od základného taniera a alebo na ňom.

Dôležité je poradie pohárov

Jednotlivé poháre pri slávnostnom prestieraní sú rozostavené v takom poradí, v ktorom sa budú podávať nápoje – pohárik, ktorý bude použitý ako prvý, stojí k hosťovi najbližšie.

Digestívum na záver

Záverom slávnostnej hostiny by malo byť zvyčajne digestívum, ktoré žalúdok hostí po výdatnej hostine utíši. Vhodné je podávať ťažšie červené víno, barrique alebo staršie portské.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prestieranie #poháre #príbor #slávnostné stolovanie #obrúsky #digestív

+ Pravidelný tréning zlepší nielen vašu kondíciu.
Nevzdávajte sa pred koncom, inak si vašu smotanu zlizne niekto...

+ Doma môžete cvičiť tiež, otázkou je len či naozaj chcete.
Finančná nezávislosť je bližšie, ako si myslíte....