Šťastie na počkanie? Vyskúšajte to osobne v najšťastnejšej krajine sveta

Rebríček šťastia? Dá sa vôbec taký zostaviť? V prípade krajín pre život určite. Aspoň teoreticky. Vo výsledkoch pre rok 2019 sa na najvyššej priečke objavila európska krajina.

28.03.2019 13:00
sauna, saunovanie, wellnes Foto:
Vo Fínsku určite musíte skúsiť tradičnú saunu.
debata

Reč je o Fínsku, ktoré sa v prieskume prepracovalo na čelo vďaka súnaležitosti niekoľkých faktorov. Medzi nimi sa nachádza napríklad výška HDP, sociálna podpora, úroveň slobody, štedrosť či úroveň korupcie v krajine.

Severské krajiny sa pritom v rovnakom rebríčku objavujú so železnou pravidelnosťou a aj tentoraz sa v prvej desiatke nachádza hneď niekoľko z nich. Po Fínsku na prvom mieste nasleduje Dánsko, po ňom Nórsko a prvú päťku uzatvára Island a Holandsko.

Do prvej desiatky sa prepracovalo tiež Švajčiarsko (6.), Švédsko (7.), Nový Zéland (8.), Kanada (9.) a Austrália na desiatej priečke.

Prvé Fínsko je zároveň aj vôbec najbezpečnejšou krajinou na cestovanie a ponúka zaujímavé a netradičné možnosti vyžitia turistom. Ak teda chcete ochutnať kúsok fínskeho „šťastia“, mohli by ste vyskúšať nasledovné.

1. Fínska sauna

Zážitok, ktorý je blahodárny pre telo aj dušu. Samozrejme, môžete ho absolvovať aj na Slovensku, ale mať možnosť vyskúšať si saunovanie priamo vo Fínsku a následne po pobyte v horúcej suchej saune skočiť do ľadového jazera? Endorfíny šťastia budú na neudržanie!

2. Zdravé bobule

Na Slovensku bolo kedysi bežné, že ľudia chodili zbierať lesné plody či hríby. Prečo niečo podobné nevyskúšať aj na výlete po Fínsku? Lesy sú takmer všade a v krajine platí zákon, že z plodov na danom území môže čerpať každý návštevník lesa. Zároveň je však v krajine vysoká úroveň čistoty a ochrany prostredia, ktorú domáci nepochybne dodržujú. Vedia totiž, že to je kľúčové pre budúcnosť prírody samotnej, ale aj ďalších generácií.

3. Vrátiť sa do detstva

Medzi Slovákmi bol kedysi populárnejší Mikuláš, Santa Clausa zvykneme zavrhovať ako „americký“ výmysel. Ale viete, že vo Fínsku je dedina v blízkosti polárneho kruhu, v ktorej Santa Claus žije? Jedna z atrakcií, ktorú netreba obísť – pomôže vám vrátiť sa do detstva a určite vo vás vyvolá úsmev a spokojnosť.

4. Stanovačka v prírode

Podobne ako to je so zberom plodov, je to aj s turistikou. Vo Fínsku sa nachádza okolo 40 národných parkov, ktoré sú ako stvorené na pobyt v prírode. Môžete rozložiť svoj stan takmer všade, ale s jedinou dôležitou podmienkou. Budete rešpektovať prírodu a pravidlá, ktoré sú v krajine stanovené (napríklad ohľadom zakladania ohňa) a po odchode po sebe upracete.

5. Haute cuisine

Vo Fínsku sa nachádza aj niekoľko michelinovských reštaurácií, ktoré prinesú gurmánsky zážitok a opojný ohňostroj chutí. Podľa stránky Guide.michelin.com sa v krajine nachádza až 31 zariadení s hviezdičkou, ktorá označuje výnimočné kuchárske umenie daného podniku. Vyskúšať môžete napríklad Palace, či Savoy s modernou kuchyňou, ale určite si nenechajte ujsť dobroty lokálnej kuchyne. V michelinovskom zozname sa nachádza napríklad Grön, ktorý ponúka lokálne jedlá aj suroviny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cestovanie #rebríček #príroda #jedlo #Fínsko #spokojnosť #šťastie #zážitok #sauna #stanovanie

+ Zabudnite na kávu, prednosť dnes dajte zelenému čaju.
Nemusí vám všetko vyjsť na prvý krát, je to v poriadku,...

+ Problémy s popraskanými rukami vyriešite tuhým krémom.
O zamestnanie neprídete, tak prestaňte strašiť svoje...