Poriadok v kuchyni nie je nesplniteľná misia! Takto vám to pôjde ľahšie...

Aj vás hnevá neustály neporiadok v kuchynských policiach, skrinkách či zasúvacích šuflíkoch pod kuchynskou linkou?

18.03.2019 13:00
kuchyňa, kvety Foto:
Ako si urobiť poriadok v kuchyni?
debata

Áno, niekto dokáže za pár minút vyčarovať na týchto miestach poriadok a pre mnoho gazdiniek sa podobná „pohroma“ rovná doživotnému problému. Majú pocit, že v kuchyni, ktorá najčastejšie obsahuje aj najviac vecí (panvice, hrnce, strúhadlá, sitá, hrnčeky, šálky, poháre či rozmanité nástroje na varenie alebo úložné boxy a pod.), sa poriadok naozaj nikdy spraviť nepodarí.

Niekedy však stačí len chladnú hlavu a šikovný návod k tomu.

1. krok

Vyberte von kompletne všetky súčasti vašej kuchyne. Okrem riadu a hrncov by to mali byť aj utierky, silikónové formy či napríklad kuchynské spotrebiče. Pomôže vám to urobiť si skutočnú predstavu o tom, koľko toho vaša kuchyňa obsahuje. A tiež urobiť prvý odhad toho, čo potrebujete a čo naozaj nie.

2. krok

Ako prvé umiestnite naspäť kuchynské náčinie. Práve tu je dobré si položiť otázku, či ešte niektorý hrniec alebo panvice naozaj potrebujete alebo kedy ste ich naposledy použili. Je zbytočné skladovať niečo, čo nemá vo vašej kuchyni a ani vo vašom varení miesto. Ukladajte hrnce či jednotlivé riady tak, ako by ste skladali matriošku, teda do najväčšieho postupne menšie. Ušetríte tým určite miesto a vmestíte do skrinky či šuflíka omnoho viac.

3. krok

Po riadoch by mali nasledovať kuchynské spotrebiče a tiež napríklad úložné boxy na jedlo (pri nich opäť platí, potrebujete naozaj 20 plastových misiek alebo postačí 5?). Nájdete im jedno miesto. Pri menšej kuchyni musíte často pracovať aj s priestorom na samotnej linke. Nebráňte sa tomu, no nájdite napríklad toasteru alebo rýchlovarnej kanvici miesto, ktoré vám nebude prekážať pri činnostiach ako je krájanie, strúhanie, príprava mäsa alebo zeleniny.

4. krok

Často sa v domácnostiach nachádzajú aj zásoby potravín, keďže v súčasných bytoch po komorách a „špajzách“ niet ani stopy. Iné miesto im asi nenájdete, určite však spravte revíziu. Dátumy spotreby skontrolujte ako prvé a pri potravinách, ktoré už majú svoju slávu za sebou, ich nemilosrdne dajte preč. Ak máte menšiu kuchyňu, je tiež dobré zvyknúť si na systém častejších nákupov, nepotrebujete v nej neustále skladovať kopy zásob.

Náš tip: Ak vyradíte poháre, taniere alebo zachovalý riad, ktorý však nepotrebujete, spravte napríklad „susedskú burzu“ a ponúknite ich v okolí. Niekto by si možno rád vzal sadu hrnčekov či tanierov na svoju chalupu. Pokiaľ sa nenájde nik, až potom vyradené kúsky z kuchyne vyhadzujte.

VIDEO: Vyrobte si domácu aviváž!

Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #kuchyňa #upratovanie #poriadok

+ Začnite sa viac hýbať, vášmu telu pohyb môže len prospieť.
Neprechádzajte si internetové obchody, zbytočne vás...

+ Nezabúdajte na hydratáciu vášho tela, potrebuje to.
Nespáľte sa na vlastných chybách, poučte sa z chýb ľudí...