6-krát o správnom praní! Viete, čo s upoteným tričkom a čo s džínsami?

Kedysi dávno sa chodilo raz za týždeň k potoku a pranie rozhodne nebola činnosť, ktorá by robila ženám radosť. S automatickými práčkami a prostriedkami na odstránenie nečistôt od výmyslu sveta je to hračka. Pre obe pohlavia.

07.03.2019 07:00
Práčka, bývanie, kúpeľňa Foto:
Viete, ako správne prať jednotlivé druhy vášho oblečenia?
debata

Napriek tomu však pravidlá pri praní mnohí nedodržiavame a možno práve pre taký dostatok prípravkov či možností často perieme veci nesprávne, respektíve praním skracujeme ich životnosť. Aj keď by sme nemuseli.

Nedávno sa britský Daily Mail zamyslel nad tým, aké sú správne postupy pri praní jednotlivých súčastí šatníka. Možno vás od „starých móresov“ neodučíme, ale niektoré určite stoja za prečítanie.

Džínsy a denimové výrobky

Nemusíte ich prať po každom nosení. Niektorí výrobcovia džínsoviny dokonca tvrdia, že džínsy by sa mali prať možno tak raz za pár mesiacov. Ale to neodporúčame. Pranie denimu by však malo prebiehať pri studenej teplote, prípadne maxime 30 stupňov a použití jemného pracieho prostriedku.

Pracovné veci alebo odevy zo športu

Často sú z materiálov, ktoré nemajú v láske vysoké teploty. Lenže, práve pot a znečistenie nás často nútia práve športové veci prať na vysokých teplotách. Odborníci z Daily Mail radia studenú vodu a zmiešať prací prášok (tekutý) so šálkou octu. Ten pomôže eliminovať pachy. Aviváž sa neodporúča, aby sa nepoškodili vlákna – najmä pri funkčných športových odevoch.

Košele

Vždy ich pred praním rozopnite, riaďte sa etiketou s príslušnou teplotou a cyklom. Pri košeliach môžete použiť práškový prací prípravok. Na zjemnenie môžete použiť trošku aviváže.

Vlnené odevy

Ideálny je program na vlnené kúsky a tiež prípravok, ktorý je špeciálne vytvorený na vlnené materiály. Teplota by nemala presiahnuť 40 stupňov celzia, ale ideálne je prať vlnu na 30 alebo na studenom programe.

Hodváb alebo kašmír

Vždy ich perte ručne v studenej vode a s použitím jemného pracieho prípravku. Pri hodvábe môžete do vody pridať tri čajové lyžičky octu, ktorý zvýši lesk materiálu po vyschnutí.

Spodná bielizeň

Aj pri spodnej bielizni zvyčajne automaticky posúvame teplotu na termostate vyššie. Pravdou je, že dnešná bielizeň aj na etiketách má určenú teplotu na pranie maximálne 40 stupňov Celzia. Odborníci odporúčajú zostať pri nej, prípadne stačí teplota 30 stupňov Celzia. Ak si meníte bielizeň denne, nemala by byť taká znečistená, aby potrebovala vysoké teploty. Pri podprsenkách použite vrecúška na pranie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bielizeň #postup #práčka #denim #kašmír #pranie #košeľa

+ Nájdite čas na odpočinok a regeneráciu, telo vám poďakuje.
Urobíte si radosť návštevou kaderníckeho salóna....

+ Zvoľte pohodlnú obuv a oblečenie, čaká vás náročný športový deň.
Užite si naplno príjemné počasie a využite...